Zastava Ujedinjenog Kraljevstva

(Preusmjereno sa stranice Union Jack)

Zastava Ujedinjenog Kraljevstva, često zvana i Union Jack, kombinacija je zastava triju konstitutivnih delova zemlje godine 1801. kada je službeno proglašena: engleskog krsta svetog Đorđa, škotskog krsta svetog Andrije i irskog krsta svetog Patrika (kojeg su sami Irci retko koristili).

Proporcije 3:5
Proporcije 1:2
Zastava Engleske
Zastava Škotske
Razvoj zastave

Prva je verzija ove zastave, bez zastave sv. Patrika, nastala kraljevskom uredbom 1606. nakon što je 1603. škotski kralj Džejms VI postao i kralj Engleske (kao Džejms I) i tako ujedinio dva kraljevstva u personalnu uniju. Upotreba ove zastave bila je isprva ograničena na brodove, a na kopnu je korišćena zastava pojedinog kraljevstva. Godine 1707. Zakonom o uniji kojim je stvoreno Kraljevstvo Velike Britanije propisana je i upotreba zastave na kopnu.

Godine 1801. donesen je novi Zakon o uniji kojim su ujedinjena Kraljevstva Velike Britanije i Irske u Ujedinjeno Kraljevstvo. Već postojećoj zastavi dodan je krst sv. Patrika tako da su dotada beli dijagonalni krakovi razdeljeni u belu i crvenu polovinu sa belim rubom koji ih je, prema heraldičkim pravilima, razdvajao od plave.

Službeno, Union Jack je prvenstveno kraljevska zastava, a njena upotreba kao narodne zastave tradicionalnog je karaktera. Upotreba zastave na moru strogo je propisana; civilni brodovi ne smeju je koristiti i moraju umesto nje vioriti crvenu zastavu sa Union Jack u gornjem levom uglu.

Pojavljivanje u drugim zastavama uredi

Zastava Ujedinjenog Kraljevstva pojavljuje se u gornjem levom uglu gotovo svih zastava britanskih prekomorskih teritorija, kao i u zastavama nekih bivših britanskih kolonija: Australije, Novog Zelanda, Tuvalua i Fidžija, kao i američke savezne države Havaji koja nikad nije bila pod britanskom upravom.

Povezano uredi

Spoljašnje veze uredi

Zastava Ujedinjenog Kraljevstva na www.fotw.net

Državna zastava / Državni grb
Spisak državnih zastava | Spisak državnih grbova