The Sound of Music (film)

Moje pjesme, moji snovi (engl. The Sound of Music) američki je mjuzikl iz 1965. koji je režirao Robert Wise. Film se temelji na istinitoj priči o Mariji von Trapp i grupi koja je u Americi djelovala pod nazivom Trapp Family Singers.

Moje pjesme, moji snovi
Žanrmjuzikl
RežijaRobert Wise
ProducentRobert Wise
ScenarioHoward Lindsay
Russel Crouse (libreto)
Maria von Trapp
(autobiografija)
Ernest Lehman
UlogeJulie Andrews
Christopher Plummer
Richard Haydn
Peggy Wood
Anna Lee
Portia Nelson
Ben Wright
Eleanor Parker
Charmian Carr
MuzikaRichard Rodgers
(muzika/stihovi)
Oscar Hammerstein II
(stihovi)
Irwin Kostal (partitura)
FotografijaTed D. McCord
MontažaWilliam H. Reynolds
Distribucija20th Century Fox
Datum(i) premijere
2. 3. 1965 (1965-03-02) (SAD)
29. 3. 1965 (1965-03-29) (UK)
trajanje = 174 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet8.2 miliona $[1]

Film je zaradio 158.7 miliona dolara u američkim kinima (1.14 milijarde prilagođeno po inflaciji[2]) te je tako postao najkomercijalniji film 1960-ih.

Radnja

uredi

"Zlatne" tridesete godine 20. stoljeća u Austriji bliže se kraju. Rane Prvog svjetskog rata tek su zaliječene, a nad zemlju se već nadvila prijetnja njemačke okupacije. Međutim, porodicu imućnog umirovljenog oficira nekadašnje carske mornarice, kapetana Von Trappa (C. Plummer), muče drugi problemi. Nakon prerane smrti supruge bivši profesionalni vojnik pokušava svoje sedmero djece u dobi od 4 do 16 godina podići na neprimjeren način - uvođenjem vojne discipline. Jasno da je mala "postrojba" lukavija i od svog "vrhovnog zapovjednika" i od njegovih namjesnika, guvernanti koje "padaju" jedna za drugom, sve dok se jednog dana u toj nezahvalnoj ulozi ne pojavi lijepa Maria (J. Andrews), novakinja obližnjeg samostana, koja svojom životnom radošću prijeti strogim pravilima reda, pa je poglavarica (P. Wood) rado šalje u "čistilište" Von Trappovih. Njen je boravak u porodici trebao biti privremen, jer bi očevim vjenčanjem s ispraznom, ali vanjštinom blistavom baronicom Else (E. Parker) djeca uskoro trebala dobiti novu "majku". No, Marijina predivna i nesebična priroda ne ostavlja u dvorcu nikoga ravnodušnim i priča se okreće u neplaniranom smjeru. Nacisti se strogo pridržavaju planova i Austrija postaje njemačka pokrajina. Von Trapp, kao častan vojnik i domoljub, ne može prihvatiti takvo nešto...

Nagrade

uredi

Film je doživio izuzetno dobre reakcije kritike i publike. Dobitnik je 5 Oscara, uključujući i onog za najbolji film i režiju, 2 Zlatna globusa, uključujući onaj za najbolji film (komedija/mjuzikl). Sve zajedno 5 Oscara, još 10 nagrada i 9 nominacija.

Reference

uredi
  1. Moje pjesme, moji snovi na Box Office Mojo
  2. All Time Box Office Adjusted for Inflation. Box Office Mojo. Pristupljeno 2011-02-06. 

Vanjski linkovi

uredi