The Golden Girls

The Golden Girls je američki televizijski sitcom koji se originalno emitirao na NBC-u od 14.9. 1985. do 9.5. 1992. Seriju su producirali Buena Vista Television (preko The Walt Disney Company).

The Golden Girls
FormatSitcom
KreatorSusan Harris
NastupajuBeatrice Arthur
Betty White
Rue McClanahan
Estelle Getty
Uvodna temaCynthia Fee: "Thank You for Being a Friend"
Zemlja porijekla SAD
Broj serijala7
Broj epizoda180 (Lista epizoda)
Produkcija
Trajanje25 minuta (22 minuta u reprizama)
Emitiranje
Originalni kanalNBC
Originalno prikazivanje14.9. 1985. – 9.5. 1992.
Kronologija
SlijediThe Golden Palace (1992-1993)

Koncept serije je osmislio jedan od direktora NBC-a Brandon Tartikoff, a kasnije razradilaSusan Harris. Tartikoff je na ideju došao posjetivši svoju ostarjelu tetku i promatrajući kako se stalno svađa sa svojom susjedom, za koju se ispostavilo da je njena najbolja prijateljica.

Harris je od toga kasnije stvorila zaplet o četiri ostarjele žene koje dijele otmjenu kuću u Miami Beachu na Floridi. U pilot-epizodi je lik Blanche Deveraux (Rue McClanahan) bila vlasnica kuće. Na njen oglas o "cimericama" su odgovorile Dorothy Zbornak (Bea Arthur) i Rose Nylund (Betty White). Kasnije im se pridružila Sophia Petrillo (Estelle Getty), Dorothyina majka čiji je starački dom bio izgorio u požaru.

Humor u seriji se često zasnivao na dotada kontroverznom pristupu starijim ženama, koje su prikazane kao osobe još uvijek opsjednute seksom, odnosno spremne na "nekonvencionalno" ponašanje primjerenije mlađim generacijama. Serija se često doticala tema koje su na američkoj televiziji bile tabu kao što su impotencija, narkomanija, homoseksualnost, plastična kirurgija, demencija ili HIV. One su se često obrađivale na humorističan način, s time da se koristio za američke televizijske standarde prilično "sočan" rječnik. Za to je bio zaslužan moždani udar lika Sophije, koji joj uništio centar za inhibicije te omogućio da o svakoj temi kaže upravo ono što misli i osjeća.

Serija je doživjela ogromnu popularnost, te je za vrijeme trajanja dobila 65 nominacija za Emmy, od čega je osvojila njih 11. Također je osvojila i 4 Zlatna globusa. The Golden Girls je, zajedno s All in the Family i Will & Grace, jedina TV-serija gdje su svi glavni glumci osvojili Emmyje.

Drastične promjene u scenarističkom timu su od 1990. godine doveli do pada kvalitete teksta, a s njome i gledanosti. Godine 1992. je seriju okončala odluka Bee Arthur da napusti snimanje. U tu svrhu je napisana posebna oproštajna epizoda koju je gledalo 27 miliona gledatelja.

Serija je sljedeće sezone imala svojevrstan nastavak u novoj seriji The Golden Palace, u kome nije nastupala Arthur, ali se on zbog slabe gledanosti održao samo jednu sezonu (1992-1993).

Spinoffi i remakeovi

uredi

Osim Golden Palacea, TV-serija The Golden Girls je potakla snimanje još nekoliko novih serija. Od njih je najpoznatija Empty Nest, sitcom koji na svom početku 1988. godine nije imao veze s Golden Girls, dok se kasnije nije otkrilo da mu se odigrava u neposrednom susjedstvu mjesta radnje Golden Girls. Serija je i sama postigla uspjeh, te se snimala do 1995. godine, potaknuvši i vlastiti spinoff Nurses (1991-94). Kada se emitirala serija Golden Palace (1992-93) likovi iz sve tri serije su često gostovali u pojedinim epizodama.

Uz američku verziju, britanska TV-kuća ITV je otkupila autorska prava i 1993. godine snimili vlastitu seriju Brighton Belles, ali je njoj zbog slabe gledanosti prekinuto snimanje nakon šest epizoda.

The Golden Girls na prostoru bivše Jugoslavije

uredi

The Golden Girls je emitirala Hrvatska radiotelevizija pod nazivom Zlatne djevojke.

Vanjski linkovi

uredi