Ovo je kinesko ime; porodično ime je Tang.


Tang Shaoyi (tradicionalni kineski: 唐紹儀; 2. januar 1862 – 30. septembar 1938), također navođen kao Tong Shao Yi, kurtoazno ime Shaochuan (少川), bio je kineski političar koji je 1912. godine služio kao prvi premijer Republike Kine.

  • Tang Shaoyi
  • 唐紹儀
1. premijer Republike Kine
Na položaju
5. august 1922 – 19. septembar 1922
PredsjednikLi Yuanhong
PrethodiYan Huiqing
SlijediWang Ch'ung-hui
Na položaju
13. mart 1912 – 27. jun 1912
PredsjednikYuan Shikai
Prethodipoložaj uspostavljen
SlijediLou Tseng-Tsiang
2nd ministar pošta i komunikacija
Carskog kabineta
Na položaju
26. oktobar 1911 – 1. novembar 1911
Monarhcar Xuantong
PremijerYikuang, princ Qing
PrethodiSheng Xuanhuai
Slijedipoložaj ukinut
Lični detalji
Rođenje(1862-01-02)2. 1. 1862.
Okrug Xiangshan, Guangdong, Kina pod dinastijom Qing
Smrt30. 9. 1938. (dob: 76)
Shanghai, Republika Kina
Politička strankaStranka jedinstva
Alma materQueen's College, Hong Kong
Columbia University
Tang Shaoyi
Tradicionalni kineski 唐紹儀
Pojednostavljeni kineski 唐绍仪

Tang, koji se bio obrazovao u SAD, karijeru je započeo kao službenik carskog režima dinastije Qing, pri čemu se ključnim pokazalo njegovo imenovanje u provinciji Shandong, gdje je postao bliski suradnik i prijatelj generala Yuan Shikaija, moćnog zapovjednika Beiyanške armije. Upravo je Tangovo posredovanje za vrijeme Xinhai revolucije omogućilo pregovore sa republikanskim revolucionarima nakon kojih je Yuan Shikai zbacio cara i postao prvi predsjednik novospostavljene Republike Kine. Tang je imenovan za premijera, ali se brzo razočarao u autokratske metode svoga prijatelja te je podnio ostavku.

Početkom 1920-ih je postao blizak Kuomintangu te nakratko služio kao premijer revolucionarne vlade u provinciji Guangzhou, ali se razišao sa Sun Yat-senom, smatrajući da je i Sun previše sklon autokraciji. Godine 1924. mu je Beiyanška vlada pod vodstvom Duan Qirua ponudila mjesto ministra vanjskih poslova, ali je Tang to odbio.

Tang se povukao iz politike te 1930-ih živio u Šangaju, gdje je 1937. godine kupio kuću u Francuskoj koncesiji. Tamo ga je zatekla japanska invazija i osvajanje. Japanski general Kenji Doihara mu je ponudio mjesto šefa marionetske pro-japanske vlade. Doznavši da bi Tang mogao na to pristati, Biro za istragu i statistike (Juntong), kuomintanška obavještajna služba pod vodstvom Da Lija, je organizirala njegovu likvidaciju, koju su izveli agenti prerušeni u ulične prodavače.

Izvori uredi

Vladine službe
Prethodi:
Novi položaj
premijer Republike Kine
1912
Slijedi:
Lu Zhengxiang