Ovo je kinesko ime; porodično ime je Li.


Li Yuanhong (kineski: pinyin: Lí Yuánhóng; kurtoazno ime Songqing 宋卿) (19. oktobar 1864 – 3. jun 1928) bio je kineski političar koji je u dva navrata - od 1916. do 1917. i od 1922. do 1923. - služio kao predsjednik Republike Kine.

Li Yuanhong
黎元洪
predsjednik Republike Kine
Na položaju
11. jun 1922 – 13. jun 1923
PrethodiZhou Ziqi (v.d.)
SlijediGao Lingwei (v.d.)
Na položaju
7. jun 1916 – 17. jul 1917
PrethodiYuan Shikai
SlijediFeng Guozhang
privremeni potpredsjednik Republike Kine
Na položaju
1. januar 1912 – 6. jun 1916
PredsjednikSun Yat-sen
Yuan Shikai
SlijediFeng Guozhang
Lični detalji
Rođenje19. oktobar 1864
Huangpi, Hubei, carska Kina pod dinastijom Qing
Smrt3. 6. 1928. (dob: 63)
Tianjin, Zhili, Republika Kina
Politička strankaRepublikanska stranka
Napredna stranka
Vojna služba
Vjernost dinastija Qing
1889–1911
Republika Kina (1912–1949) Republika Kina
1911–1912
Služba/rodBeiyanška mornarica
Hubeijska provincijska armija
Tongmenghui (1911)
Bitke/ratoviPrvi japansko-kineski rat
Xinhai revolucija

Li je u carskom režimu dinastije Qing započeo karijeru kao mornarički oficir te služio u Beiyanškoj mornarici. Sudjelovao je u Prvom japansko-kineskom ratu u kome je krstarica na kojoj je služio potopljena; Li, koji nije znao plivati, preživio je uz pomoć pojasa sa spašavanje. Poslije je imenovan za zapovjednika jedinica tzv. Nove armije u provinciji Hubei. Iako apolitičan, iskazivao je određene simpatije prema republikanskom pokretu, odnosno protivnicima dinastije okupljenim u Pokret za zaštitu željeznice. Kada je 1911. godine izbio Wuchangski ustanak, pobunjenici su odlučili da će upravo Li, koji je uživao ugled i govorio engleski, biti idealan za njihovog predstavnika u budućim pregovorima sa stranim silama. Li je prilično nevoljko prihvatio njihovu ponudu da postane zapovjednik ustaničkih snaga. Na tom je mjestu 4. decembra 1911. potpisao primirje sa Yuan Shikaijem, zapovjednikom carskih snaga poslanih da uguše ustanak.

Kada se Sun Yat-sen 1. januara 1912. godine u Nanjingu proglasio prvim predsjednikom Republike, Li je imenovan za potpredsjednika. Li je to mjesto sačuvao nakon što je Yuan Shikai prisilio cara na abdikacija i postao novi predsjednik. Li se već sljedeće godine razišao sa svojim revolucionarnim drugovima i za vrijeme Druge revolucije podržao Yuana. Iako je Yuan svog sina oženio sa Lijevu kćer, Yuan i Li su se razišli za vrijeme Yuanovog kratkotrajnog pokušaja obnove monarhije; iako je formalno ostao potpredsjednik, Li se povukao iz javnosti sve do Yuanove smrti u junu 1916. godine.

Yuan je u svojoj oporuci kao nasljednike imenovao Lija, premijera Duan Qirua i bivšeg premijera Xu Shichanga. Duan je, međutim, uspio generalima kao jedinog predsjednika nametnuti Lija. On se, međutim, počeo razilaziti sa Duanom, prije svega zbog nastojanja da se obnovi Ustav donesen 1912. godine, te je protiv Duanove volje u jesen 1916. ponovno sazvao Nacionalnu skupštinu. Mnogo važnije razilaženje je bilo Duanovo nastojanje da Kinu uključi u Prvi svjetski rat na strani Antante, čemu se Li, zajedno sa velikim dijelom javnosti i generala, protivio. 23. maja je Li uspio smijeniti Duana koji se povukao u Tianjin nastojeći dobiti podršku za Lijevo svrgavanje od sebi vjernih trupa i Japanaca. Nastojeći spriječiti mogući puč, Li je u Peking pozvao trupe generala Zhang Xuna. Na njegovo veliko iznenađenje, Zhang, koji je potajno podržavao Centralne sile, je 14. juna izvršio puč, zarobio Lija i 1. jula proglasio obnovu carskog režima. Li je uspio pobjeći i pozvati Duana u pomoć; dolazak Duanovih trupa je 12. jula doveo do sloma Zhangovog kratkotrajnog režima i obnove Republike. Razočarani Li je, međutim, samo pet dana kasnije podnio ostavku.

Li se na mjesto predsjednika vratio 1922. godine nakon što je Cao Kun, gospodar rata i vođa moćne Zhili klike, odlučio postaviti na mjesto Xu Shichanga, povezanog sa oslabljenom Duanovom Anhui klikom. Li je na mjestu predsjednika pokušao ostvariti reforme, suzbiti gospodare rata i uspostaviti ustavni poredak, ali se brzo sukobio sa Cao Kunom. Bojeći se za život, pobjegao je u Japan, a mjesto predsjednika privremeno preuzeo Caov suradnik Gao Lingwei. Li se 1924. vratio u Tianjin gdje je umro.

Vanjske veze uredi

Prethodi:
Yuan Shikai
predsjednik Republike Kine
prvi mandat

1916–1917
Slijedi:
Feng Guozhang
Prethodi:
Zhou Ziqi
predsjednik Republike Kine
drugi mandat

1922–1923
Slijedi:
Gao Lingwei