Superior (jezero)

Superior (engl. Lake Superior, dosl. Gornje jezero, francuski: Lac Supérieur) je najveće jezero, iz grupe Velikih jezera na sjeveroistoku Sjeverne Amerike, koje leži između Kanade i Sjedinjenih Američkih Država.[1] Jezero Superior je po svojoj površini od 82.100 km², najveće slatkovodno jezero na svijetu, ali je po zapremini vode tek treće po veličini.

Jezero Superior
Lac Supérieur
Lake Superior at Neys Provincial Park Ontario.jpg
Kamena obala jezera
Lokacija
PoložajSjeverna Amerika
Države Kanada
 SAD
Koordinate47°07′″N87°05′″W
Hidrografija
Vrstaglacijalno
Površina82.100[1] km²
Volumen12.000 km³
Aps. visina180 m
Dužina563[1] km
Širina258[1] km
Dubina406 m
Hidrologija
PritokeNipigon, Saint Louis, Pigeon, Pic, White, Michipicoten, Kaministiquia
OdljevJezero Huron preko rijeke Saint Marys i kanala Soo Locks

HidrografijaUredi

Superior je najzapadnije i najsjevernije jezero iz grupe Velikih jezera, na njegovoj sjevernoj obali leži kanadska provincija Ontario i američka savezna država Minnesota, a na južnoj američke savezne države Wisconsin i Michigan.

 
Karta Velikih jezera sa pozicijom Superiora

Porječje jezera Superior ima površinu od oko 127.700 km²[1], a ukupna dužina obale sa otocima je 4387 km. Jezero dobija vode od preko 200 rijeka od kojih su najveće Nipigon sa sjevera i Saint Louis sa zapada. Ostale veće pritoke sa sjevera su Pigeon, Kaministikwia, Pic, White i Michipicoten. Pritoke sa juga su puno manje, od njih su najveće Sturgeon i Tahquamenon.[1]

Šesdesetih godina prošlog vijeka dio voda iz rijeke Ogoki preusmjeren je u Jezero Nipigon, iz koje istječe rijeka Nipigon da se poveća količina voda u Superioru, a time i snaga nizvodne hidroelektrane u izgradnji na Slapovima Niagare.[1] Superior se izlijeva u rijekom Saint Marys i umjetnim kanalom Soo Locks.

Superior ima brojne otoke, od kojih su najveći Royal koji je američki nacionalni park, Apostle pored obala Wisconsina, Michipicoten na istočnoj obali i Saint Ignace pored ušća rijeke Nipigon na kanadskoj obali.[1]

IzvoriUredi

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 Lake Superior (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 15. 10. 2012. 

Vanjske vezeUredi