Slapovi Niagare

Slapovi Niagare (engleski Niagara Falls) predstavljaju niz od tri vodopada na rijeci Niagari, smještenih u istočnom dijelu Sjeverne Amerike na granici između SAD i Kanade.

Slapovi Niagare
Lokacija
PoložajOntario, Kanada
New York, SAD
Koordinate43°04′48″N 79°04′29″W / 43.0799°N 79.0747°W / 43.0799; -79.0747 (Niagara Falls)
Hidrografija
Vrstakatarakt
Vodotokrijeka Niagara
Vodopad
Broj padova3
Visina
  – ukupna

51 m
Protok2400 m³/s

Iako ne naročito visoki, slapovi Niagare predstavljaju jedne od najširih i najmoćnijih vodopada na svijetu.

Poznati su po svojoj ljepoti te služe kao popularna turistička destinacija i izvor hidroelektrične energije. Na suprotnim obalama su smješteni gradovi-blizanci Niagara Falls, New York i Niagara Falls, Ontario.

Niagara, što znači - "Voda što grmi", je ime koje su tom moćnom vodopadu, dali Američki Indijanci, danas je dio spektakularne granice između Sjedinjenih Američkih Država i Kanade. Tako se zove i Rijeka Niagara koja iz Jezera Erie mirno teče gotovo 56 km, no u blizini jezera Ontario pretvara se u brzace koji užurbano jure prema kataraktu u magli vodene prašine i duga. Nakon tog slijedi dramatičan pad od otprilike 50 metara u kojem se bujica uz grmljavinu strmoglavljuje u podivljahu pjenu kao da pada u ponor bez dna. Otok Goat, na rubu kaskade, rijeku dijeli na dva djela. Američki vodopadi na istočnoj strani formiraju ravnu crtu dugu oko 300 metara, a kanadski vodopadi Horseshoe, (Vodopadi potkove) dvostruko su duži i, kako im i ime govori, imaju oblik potkove.

Povezano uredi