Star Trek: Deep Space Nine

(Preusmjereno sa stranice Star Trek: DS9)

Pre završetka emitovanja serije Zvezdane staze: Sledeća generacija (Star Trek: The Next Generation), počinje snimanje i emitovanje nove serije iz franšize Zvezdane staze (Star Trek), Zvezdane staze: Duboki svemir 9 (Star Trek: Deep Space Nine). Radnja ove serije odigrava se u istom vremenu kad i Sledeća generacija. Neki likovi iz Sledeće generacije jedni su od glavnih protagonista i u seriji Duboki svemir 9 - Majls O'Brajan, Vorf - a u jednoj se epizodi kao gost pojavljuje i sam Žan-Lik Pikar, kapetan zvezdanog broda Enterprajz D (U.S.S. Enterprise D) iz Sledeće generacije. Serija je bolje prihvaćena od serije Vojadžer, ali ne tako dobro kao Sledeća generacija.[3]

Star Trek: Deep Space Nine
ŽanrScience fiction
akcijska avantura
Kreator
Nastupaju
Kompozitor muzičke temeDennis McCarthy
Zemlja porijekla Sjedinjene Države
Jezik/ciengleski
Broj sezona7
Broj epizoda176 (Lista epizoda)
Produkcija
Trajanje45 min.
Producentska kompanija/eParamount Domestic Television
DistributerCBS Television Distribution[1]
Emitiranje
Originalni kanaldistribucija izvan mreže[2]
Audio format
Originalno prikazivanje3. 1. 1993 (1993-01-03) – 2. 6. 1999 (1999-06-02)
Kronologija
PrethodiStar Trek: The Next Generation
SlijediStar Trek: Voyager
Srodne emisijeTV-serije iz univerzuma Star Trek
Eksterni linkovi

Radnja serijala Duboki svemir 9 smeštena je u ne tako idiličnu atmosferu na kakvu smo navikli u originalnoj seriji. Mesto radnje je bivša kardasijanska svemirska stanica „Duboki svemir 9“ (Deep Space Nine - bivši, kardasijanski naziv „Terok Nor“), u orbiti planete Bejdžor (Bajor), koja je bila simbol kardasijanske moći i okrutnosti nad Bejdžorancima, miroljubivim i religioznim narodom protiv kojeg su Kardasijanci vodili osvajački, agresorski rat. Ipak, taj rat postaje prošlost u vremenu kada počinje radnja serije: Bejdžoranci su se najzad odbranili od višestruko nadmoćnije vojne sile, organizovavši snažan pokret otpora, a Federacija dolazi na stanicu „Duboki svemir 9“ kao zaštitnica i saveznica Bejdžora i da pripremi Bejdžor za ulazak u članstvo Federacije. Komandant stanice postaje federacijski oficir Bendžamin Sisko (Benjamin Sisco), središnja figura serijala.

Centralna tema ove serije ipak nije rat između Kardasije i Bejdžora, niti ulazak Bejdžora u Federaciju (iako je i to jedna od tema koje se protežu kroz seriju). Tema serije je nova pretnja koja dolazi iz Gama kvadranta (udaljenijeg dela naše galaksije). Ta pretnja zove se Dominion.

Serijom dominiraju vojno-političke teme začinjene diplomatskim odnosima i potezima, a kroz celu seriju na pomolu je rat s tom novom, i Alfa kvadrantu i Federaciji, još nepoznatom silom, do kojeg pri kraju serije ipak i dolazi.

Radnja serije uredi

Kada su se Kardasijanci povukli iz Bejdžoranskog sektora, posle 60 godina okupacije, 2369. godine, Privremena Vlada Bejdžora je pozvala Federaciju da zauzme kardasijansku stanicu Terok Nor, koja je služila za rafinisanje uridijuma, i zaštiti Bejdžor. Stanica bi ostala vlasništvo Bejdžora, ali bi njom upravljao federacijski kapetan čiji je prvi oficir Bejdžoranac. Stanica je nazvana Duboki svemir 9 i komanda je predata komandantu Bendžaminu Sisku, veteranu iz borbe kod sektora Wolf 359, u kome mu je poginula žena, Dženifer Sisko, sa kojom je imao sina Džejka. Odmah po dolasku federacijskih oficira na stanicu, oficir za nauku Džadzija Deks (Trilonka) otkriva da se u blizini stanice nalazi jedina stabilna crvotočina u poznatoj galaksiji koja vodi 70.000 svetlosnih godina daleko, u Gama kvadrant, još neistraženi deo Galaksije. Inače u bejdžoranskim mitovima pominje se crvotočina kao Nebeski hram koji je dom Proroka, i iz njega su tokom nekoliko milenijuma na Bejdžor padale „Suze Proroka“ - Orbovi, na čijem postojanju je i zasnivana celokupna religija Bejdžoranaca. Kapetan Sisko odlazi kroz crvotočinu i u njoj nalazi Proroke za koje se ispostavlja da su bića koja žive u nelinearnom vremenu i stoga znaju i prošlost i budućnost. Sisko osigurava bezbedan prolaz svim brodovima koji bi išli u istraživanje Gama kvadranta i tako Duboki svemir 9 postaje najvažnija svemirska stanica u tom delu Federacije. Međutim, na stanici se kao šef obezbeđenja, ostao na tom mestu još iz vremena Kardasijanske okupacije, nalazi Odo, biće koje može da menja oblike i čije je poreklo nepoznato.

Tek u trećoj sezoni se otkriva da se sa druge strane crvotočine nalazi galaktička sila Dominion, čiji su Osnivači zapravo vrsta kojoj pripada Odo. Uskoro započinje lanac intriga, sukobi i konačno ogroman galaktički rat koji se vodi na bezbrojnim poljima sa stotinama brodova na obe strane.

Civilizacije uredi

Zvezdane staze: Duboki svemir 9 je prikazao mnoge nove civilizacije, ali se uglavnom koncentrisao na produbljivanje znanja o već poznatim civilizacijama iz univerzuma Zvezdanih staza. Mnogo toga novog saznali smo o Klingoncima, Kardasijancima, Ferengijima, Bejdžorancima, Triloncima, Brinima, a uvedene su neke nove rase koje su činile okosnicu serije kao na primer Dominion (Osnivači, Vorte, Kareme, Džem Hadari).

Dominion uredi

Dominion je nepoznata sila koja potiče iz Gama kvadranta. Iza Dominiona stoje tzv. Osnivači koji su zapravo bića metamorfi u tečnom stanju koja mogu da poprime bilo koji oblik. Oni su nekada bili „čvrsti“ kao i većina inteligentnih bića u univerzumu, ali su evoluirali. Oni nemaju pozitivna iskustva sa tzv. „čvrstim“ bićima, tako da su odlučili zavladati njima. Oni vladaju nad svim bićima u Gama kvadrantu. Oni koji im se ne žele pridružiti bivaju pokoreni na surov način. Budući da su uspeli da zavladaju čitavim Gama kvadrantom, oni će to isto pokušati i s Alfa kvadrantom, pošto je nova posada stanice, na čelu sa Bendžaminom Siskom, otkrila crvotočinu koja spaja Alfa i Gama kvadrante.

Osnivači (metamorfi) imaju moćno carstvo koje funkcioniše prema strogo ustaljenoj hijerarhiji: na čelu su metamorfi koji odlučuju o svemu, ispod njih su bića stvorena genetičkim inženjeringom, tzv. Vorte, a Vorte su apsolutno nadređeni vojsci fanatičnih ratnika, tzv. Džem Hadarima (Jem Hadari), takođe stvoreni genetičkim inženjeringom. Kako Vorte, tako i Džem Hadari, Osnivače poštuju kao bogove. Jedna od najbitnijih osobina Osnivača jeste „Velika veza“ (The Great Link) u koju se spajaju svi metamorfi stupivši u kolektivnu svest i razmenjujući tako informacije, osećaje i osećanja.

Produkcija uredi

Duboki svemir 9 je bio drugi serijal Zvezdanih staza (posle Vojadžera počev od treće sezone) koji je koristio slike dobijene na računaru za prizore svemira. Iako se korišćenje računarskih slika praktikovalo zbog manjih troškova snimanja, franšiza Zvezdanih staza je nastavila da prvenstveno koristi modele zbog njihove veće realnosti. Duboki svemir 9 je počeo da koristi računarske slike od 1997 (šesta i sedma sezona) za prikaze dominionske okupacije stanice. Naravno, sama svemirska stanica je tokom svih sedam sezona ostala u vidu modela.

Uvodni deo epizoda se menja sa početkom prikazivanja serijala Vojadžer. Ovo je najprimetnije u prikazima gradnje na stanici (koji su dobijeni računarski), većom aktivnošću pristajanja i odlaska svemirskih brodova, kao i prikazom nebula u pozadini. Takođe, kao stavljanje naglaska na usamljenost stanice u svemiru, pojavljuje se muzička tema na trubi, koju je komponovao Denis MekKarti.

USS Defiant je bio prvi svemirski brod čija slika je bila stvorena na računaru. Animaciju je radila kompanija VižnArt, koja je takođe radila i Odoa. Slika rađena na računaru je najviše korišćena u epizodi četvrte sezone Pad broda, gde se bori protiv broda Džem Hadara u atmosferi gasovitog džina, takođe stvorenoj na računaru.[4]

Kritike uredi

Serija je dobila veliki broj nagrada,[5] međutim, mnogi poklonici Zvezdanih Staza su kritikovali Duboki svemir 9 zamerajući mu što se radnja serije odigrava na nepokretnoj stanici a ne na zvezdanom brodu, kao što je bio slučaj sa dotadašnjim serijama. Tvorci serije to objašnjavaju činjenicom da je serijal Sledeća generacija još uvek bio u toku i da bi bilo besmisleno imati dva istovremena serijala o posadama koje idu „tamo gde čovek nikad nije išao“.[6] Zbog toga su u trećoj sezoni tvorci serije doneli mali ali jak brodić USS Defiant kao podršku stanici, zbog moguće pretnje od strane Dominiona. Mnoge zamerke se daju na račun atmosfere u seriji, da je mračna, da je misteriozna, ponekad čak i otvoreno neprijateljska i krvava; kao sušta suprotnost onome što je do sada viđeno u Zvezdanim Stazama.[7] Istina je da se ova serija do sada prva i jedina dotakla problema koji okupiraju moderno društvo: rasizam, verska netrpeljivost, konzervativizam, genocid, homoseksualnost itd.

Uloge u seriji uredi

Reference uredi

  1. „Star Trek: Deep Space Nine - Watch Full Episodes”. CBS.com. Pristupljeno 29. VI 2017. 
  2. „Star Trek DS9 Debuted 24 Years Ago Today”. Startrek.com. Pristupljeno 29. VI 2017. 
  3. SCIENCE FICTION/FANTASY SWEEPS RATINGS
  4. Deep Space Nine Arhivirano 2009-08-30 na Wayback Machine-u, Pristupljeno 05. 12. 2007.(en)
  5. Nagrade dodeljene seriji na IMDB, Pristupljeno 16. 08. 2006. (en)
  6. Izjava „Potpuno novi početak“ može se naći na DVD kompletu: Zvezdane staze: Duboki svemir 9 - Kompletna prva sezona. U njemu Rik Berman i ostali detaljno opisuju početne faze dizajna serije i njihove ciljeve.
  7. Novine Pittsburgh Post-Gazette su nazvale seriju „crnom ovcom“, što se može videti u izdanju od 30. novembra 1999 Arhivirano 2009-07-05 na Wayback Machine-u, arhiviranom na sajtu Brannon Braga. Isti izraz koristio je i magazin Exclaim! u izdanju od 31. marta 2003 Arhivirano 2004-03-13 na Wayback Machine-u.

Spoljašnje veze uredi