Klingonci (Klingonski: tlhIngan; Izgovor: /ˈt͡ɬɪŋɑn/) su izmišljena ratnička rasa u Star Trek svemiru. Pojavljuju se kao antagonisti u Star Trek: Originalna serija (TOS) i kasnije u svih pet 'spinoff' serija, konačno postajući nevoljko saveznici u Ujedinjenoj Federaciji Planeta.

Zastava klingonskoga carstva

Izmislio ih je pisac Gene Coon, Klingonci su se pojavili po prvi put u episodi "Errand of Mercy" (1967.). Dobili su ime po naredniku Wilburu Clinganu, koji je služio zajedno s tvorcem Star Treka Gene Roddenberryjem u Los Angeles Police Department-u.

U originalnoj seriji, konflikt između Federacije i Klingona bio je alegorija tada aktualnom Hladnom ratu tenzije između SAD-a i sada propalog SSSR-a. Star Trek: The Next Generation nastavio je prikazivati Klingonce kao ratnički nastrojenu rasu, ali blago baziranu na bushido borcima, feudalni vojni japanski kodeks ponašanja, koji cijeni čast više od života.

Vanjski izgled uredi

 
"Klingonci"

Grubo humanoidnog izgleda, Klingonci tipično imaju duge i obilate gotovo 'grivaste' kose, a brkovi i brada uobičajeni su za muškarce. Najistaknutija im je odlika možda nabrazdano čelo. Ove zanimljive, koštane strukture i uzorci koje tvore odražavaju se i na nosu i uzduž kičmenog dijela leđa. Uzorci, vidljivi također i na stopalima i leđima, variraju od obitelji do obitelji. Manje su izraženi kod individua sa miješanim porijeklom, kao kod K'Ehleyr ili B'Elanne Torres.

Anatomija uredi

Serija je razradila nekoliko referenci na Klingonsku anatomiju. Većina klingonskih tjelesnih odlika zasniva se na "rezervnim" dijelovima tijela i organima, kao rezervni želuci, pluća, jetra, srce s osam komora (iako "Star Trek Medical Reference Manual" prikazuje samo tri), i dvadeset i tri rebra. Ovo čini klingonce izuzetno izdržljivima. Rebra su im isprepletena, zubi obično naoštreni, s višestrukim rubovima.

Spock jednom navodi kako Klingonci nemaju suzne kanale, mada Klingonski mit navodi kako je Kahless jednom ispunio ocean svojim suzama. Klingonci imaju očekivani životni vijek najmanje 150 godina, ali tipični muškarac klingonac umire mlad u bitkama i ne od starosti.

Krv uredi

Star Trek VI: Neotkrivena zemlja opisuje klingonsku krv kao ružičastu, ali u svim drugim slučajevima, za njihovu se krv navodi da je crvena, kao i ljudska. Redatelj Nicholas Meyer objašnjava na DVD komentaru da je razlog za ovo to što bi inače (da je krv bila crvena) film morao biti stavljen u kategoriju za gledateljstvo iznad 18 godina u SAD-u. Kako više nije nalikovala na krv čovjeka, cenzura je odobrila da film bude stavljen pod kategoriju "za sve uzraste".

Broken Bow iz serije Enterprise indicira i to da Klingonski eritrociti sadrže DNK, za razliku od njihovog ljudskog ekvivalenta.

Planet porijekla uredi

Qo'noS je klingonski planet, izgovara se Kronos. Klingonsko Visoko Vijeće, vlada Klingonskog Carstva, nalazi se u First Cityju na Qo'noS-u. Qo'noS je opisan kao zeleni planet, kad se gleda iz orbite. Ima ogroman kontinent i veliki ocean, jako nagnutu os koja izaziva silovite promjene godišnjih doba, turbulentnu atmosferu i ekstreme vrućeg i hladnog vremena. Oko 14. stoljeća Qo'noS je pretrpio invaziju Hur'q-a. Prvi put ljudi dolaze na planet 2151.

Planet je imao mjesec Praxis do 2293. kad je uništen u eksploziji (Star Trek VI: The Undiscovered Country). Praxis je bio glavni pogon za proizvodnju energije za Klingonsko Carstvo prije negoli je uništen. Kad je eksplodirao, izazvao je strašne ekološke posljedice za Qo'noS. Kao rezultat, Klingonci su započeli s mirnim rješavanjem krize i suradnjom s ostatkom galaksije - što je na poslijetku rezultiralo formalnim udruživanjem s Ujedinjenom Federacijom Planeta.

Jezik uredi

Glavni članak: Klingonski jezik

Klingonski jezik (tlhIngan Hol u Klingonskom), je izmišljeni jezik kojeg govore Klingonci u svemiru iz serije i filmova Star Trek.

Osnovne zvuke (zajedno s nekoliko riječi) je izmislio James Doohan za Star Trek: The Motion Picture. Tada je ovaj jezik prvi put uporabljen u filmu. Prije toga, Klingonci su uvijek govorili Engleski. Iako, s obzirom na postojanje tzv. univerzalnog prevoditelja, može se uzeti da je Engleski koji čujemo ustvari prevedeni Klingonski.

Sam jezik je stvorio lingvist Marc Okrand, koji ga je bazirao na zvuku i riječima izmišljenih od strane Doohana. Doohan je također izmislio i prve Vulkanske "riječi" koje je bilo moguće čuti u originalnoj seriji. On je napisao i knjigu The Klingon Dictionary, u kojoj razrađuje gramatiku sintaksu i vokabular.

Klingonski se povremeno koristi i izvan konteksta Star Treka. Npr. "Pocket Books" je izdao i Klingonski "prijevod" Hamleta na Klingonski nakon izlaska Star Trek VI: The Undiscovered Country.

Vlada uredi

Od 2369., Klingonski narod injihovo interstelarno carstvo postali su podanici oligarhije koju predstavlja Klingonsko Veliko Vijeće i glavni član car, iako je u prošlosti uloga cara bila s daleko većim stupnjem moći. Klingonska politička država naziva se Klingonsko Carstvo, iako je ime "Klingon Imperial Empire" ("Klingonsko Imperijalno Carstvo") isto upotrebljavano, to je na kraju ipak odbačeno kao pretjerano.

U popularnoj kulturi uredi

Zbog svog položaja kao glavnih neprijatelja Federacije u The Original Series, Klingonci su postigli status ikone u uzimajući u obzir Star Trek.

Što je i još interesantnije, nekoliko knjiga i CD-a je objavljeno tijekom sredine i kraja 1990-tih kao vodiči za učenje Klingonskog jezika.

Epizode crtića The Simpsons u kojima se pojavljuje "Lik iz stripa" povremeno se osvrću na njegovo enciklopedijsko znanje o Klingonskim artifaktima.

U više filmova i knjiga se spominje kako je netko "tečan u Javi i u Klingonskom" kad se za istoga želi dati opis "štrebera".

Vanjske veze uredi