Silvira Tomasini

Silvira Tomazini (Trst, 2. decembar 1913. – Kosovska Mitrovica, 13. avgust 1942), profesor nemačkog jezika, učesnica Narodnooslobodilačke borbe i narodni heroj Jugoslavije.

Silvira Tomasini
Silvira Tomazini
Datum rođenja2. decembar 1913.
Mesto rođenjaTrst
 Austrougarska
Datum smrti13. 8. 1942. (28 godina)
Mesto smrtiKosovska Mitrovica
Srbija Srbija
Profesijaprofesor nemačkog jezika
Članica KPJ odpre rata
Učešće u ratovimaNarodnooslobodilačka borba
Narodni heroj od27. novembra 1953.

Biografija uredi

Rođena je 2. decembra 1913. godine u Trstu, od oca Italijana i majke Slovenke. Posle završetka Prvog svetskog rata, njena porodica se preselila u Maribor, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju. Za vreme studija na Filološkom fakultetu u Ljubljani prišla je studentskom revolucionarnom pokretu i postala član Saveza komunističke omladine Jugoslavije, a potom i Komunističke partije Jugoslavije. Posle završenih studija, 1938. godine, dve godina je čekala zaposlenje.

Oktobra 1940. godine primljena je za profesora nemačkog jezika u gimnaziji u Kosovskoj Mitrovici. U novoj sredini se brzo snašla, stekla prijatelje i poznanike i odmah se uključila u partijski rad. U školi je bila naklonjena siromašnoj deci, pomagala im u radu i učenju i obilazila njihove roditelje. Na njenu inicijativu i uz njenu pomoć u gimnaziji je bila osnovana kuhinja za siromašnu decu.

Posle okupacije Kraljevine Jugoslavije, aprila 1941. godine, aktivno je učestvovala u organizivanju Narodnooslobodilačkih pokreta u Kosovskoj Mitrovici i okolini. Postala je sekretar jedne partijske ćelije u gradu, svoj stan je pretvorila u tajni punkt partijske tehnike za umnožavanje letaka i drugog materijala, bazu za prihvat i slanje ljudi u Kopaonički partizanski odred. Bila je član Narodnooslobodilačkog odbora i predsednik odbora Antifašističkog fronta žena u Kosovskoj Mitrovici.

Okupator je primetio njenu aktivnost i uhapsio je maja 1942. godine. Posebno je mučena u Gestapou, a u njen dosije je zabeleženo sledeće: „Tomazini Silvira, bivša jugoslovenska državljanka, rođena 2. decembra 1913. godine u Trstu, sa stanom u Kosovskoj Mitrovici, Slovenka... rukovodilac komunističke organizacije žena... Ona je kazala svojim drugaricama da svu krivicu prebace na nju, jer ona ni u kom slučaju neće ništa odati. Budući da je se time sama označila kao nepopravljiva komunistkinja, i da je i dalje ostala na liniji KPJ, ona se mora smatrati za naročito opasnu osobu“.

Gestapo je, 13. avgusta 1942. godine, 17 uhapšenih, među kojima i Silviru, prebacio do železničke stanice u Kosovskoj Mitrovici, u nameri da ih sprovede centrali Gestapoa za Srbiju, u Beogradu. Silvira je uspela da se u jednom trenutku otrgne od gestapovaca i albanskih žandarma i njeni pokliči su se zaorili železničkom stanicom. Klicala je slobodi i borbi protiv okupatora, Komunističkoj partiji i Sovjetskom Savezu. Gestapovci i albanski žandarmi su skočili na nju i odveli je nazad u zatvor, a potom istog dana ubili.

Ukazom predsednika Federativne Narodne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita, 27. novembra 1953. godine, proglašena je za narodnog heroja.

Literatura uredi