Sikim

(Preusmjereno sa stranice Sikkim)
Sikim
Sikim - सिक्किम
Država: Indija
Glavni grad: Gangtok
Površina: 7.096 km²
Stanovništvo: 540.493 (2001)
Gustina stanovništva: 76,17 stan./km²
Jezik: nepalski , engleski, hindi, butanski
Religija:
Veb-sajt: sikim.nic.in[mrtav link]
Mapa
Položaj Sikima u Indiji

Sikim je savezna država Indije sa površinom od 7.096 km² i 540.493 stanovnika (stanje: 1. jan. 2001). Država je sa najmanje stanovnika u Indiji i nalazi se na Himalajima. Do 1975. Sikim je bio nezavisna država kojom je vladala dinastija Čogjal. Na referendumu 1975. narod je odlučio da se pripoje Indiji i time je Sikim postao 22. indijska država. Graniči se sa Nepalom na zapadu, Kinom, tj. Tibetom na severu i Butanom ma jugoistoku. Na jugu graniči sa Zapadnim Bengalom.

Vrhovi Himalaja u zapadnom Sikimu

Istorija uredi

Najraniji zapisi o Sikimu su iz 8. veka kada je budistički svetac Guru Rinpoč propovedao budizam u Sikimu. Tokom 14. veka prema legendi princeza Kje Bumsa iz istočnog Tibeta imala je ukazanje jedne noći da putuje južnoNjeni naslednici formiraju kraljevsku dinastiju Sikima. Puntsong Namgjal postaje 1642. prvi kralj Sikima iz dinastije Čogjal. On je bio naslednik te princeze Kje Bumse. Butanci su izvršili invaziju Sikima 1700.,a Tibetanci su deset godina kasnije vratili dinastiju Čogjal na presto. Od 1717. do 1733. bilo je mnogo napada na Sikim i od strane Nepala i od strane Butana. Kina je 1791. poslala vojsku i obranila Sikim od napada Gurki. Sokom je tako postao vazal kineske dinastije King. Kada su Britanci stigli u Indiju Sikim im je postao saveznik protiv Nepala. Zbog toga je Nepal napao Sikim i celoga ga zauzeo. Britanska istočnoindijska kompanija je zato napala Nepal i započela Rat sa Gurkama 1814. Sikimu su vraćene sve teritorije 1817. , a veze Sikima i Engleza su se kasnije pogoršale. Dva engleska doktora istraživala su planine Sikima, a da se nisu najavili i nisu tražili dozvolu , pa su bili zatvoreni. Englezi su poveli kaznenu ekspediciju i anektirali su delove Sikimskog teritorija Indiji 1835, a sikimski kraljevi posle toga postaju obične britanske marionete. Na referendumu 1947. Sikim je odbio da bude deo Indije., ali postao je indijski protektorat. Posle perioda nereda 1972-1973, održan je referendum 1975. i Sikim je postao deo Indije. Kina je tek 2003. priznala Sikim kao deo Indije, a Indija je zauzvrat priznala Tibet kao deo Kine. U julu 2006. otvoren je prelaz preko Himalaja za trgovinu između Indije i Kine.

 
Rumtek manastir

Geografija uredi

 
Gradovi Sikima

Sikim je karakteriziran planinskim terenom. Gotovo cela država je planinska sa visinama od 280 do 8585 metara. Kančendžunga je najviši vrh. Zbog planinskog terena zemlja nije pogodna za zemljoradnju, iako se koriste terase za obrađivanje zemlje. Mnogobrojni potoci, brzaci , reke i rečice protiču Sikimom. Trećina Sikima je pod gustom šumom. Ima dvadeset i jedan glečer i 227 jezera na velikim visinama. Česta su klizišta. Većina nastanjenih područja Sikima uživa u umerenoj klimi, koja retko prelazi 28 °C a i retko pada ispod 0. Sezona monsuma je od juna do septembra. Prosečna temparatura za većinu Sikima je 18 °C. Tokom sezone monsuma padnu ogromne količine kiše, koja pojačava klizišta. Rekord je bio kad je kiša neprekidno padala 11 dana. Na severnom području temparatura zbog visokih planina pada i ispod -40 °C. Pošumljeni deo Sikima ima mnoštvo različitih biljki i životinja. Tu se može naći 5.000 različitih cvetova i 515 retkih orhideja. Ima mnoštvo vrsta rododendrona. Od životinja poznate su snežni leopard, boral, himalajski tar, crvena panda, himalajski crni medved, himalajski marmot, divlji pas, tibetanski vuk.

Ekonomija uredi

Ekonomija je uglavnom bazirana na poljoprivredi. U zadnje vreme turizam postaje važan izvor prihoda. Stope rasta ekonomije su izuzetno velike. Otvaranje planinskog prelaza prema Kini, tj. Tibetu tokom 2006. mnogo će doprineti ekonomskom rastu.

Demografija uredi

 
Rododendron

Većina stanovnika Sikima je nepalskog porekla,a došli su u 19. veku. Domoroci iz Sikama su zapravo došli u Sikam iz Tibeta tokom 14. veka. Glavne religije su hinduizam i budizam. Postoji i mala hrišćanska manjina. Nepalski je glavni i službeni jezik. Većina stanovnika Sikama razume i govori i engleski i hindi. Država je sa najmanje stanovnika u Indiji i ima 540.493 stanovnika. Pismenost u Sikimu je 70%.

Infrastruktura uredi

 
Himalajski crni medved

Ceste u Sikimu su u očajnom stanju, jer su izložene klizištima i odronima. Deo cesta u Sikimu održava jedan ogranak indijske vojske. Zbog mnoštva reka Sikim ima mnoštvo hidrocentrala.