Sigourney Weaver

(Preusmjereno sa stranice Sigorni Viver)

Susan Alexandra Weaver (umjetničko ime Sigourney Weaver; New York, 8. listopada 1949.), američka glumica.

Sigourney Weaver

Sigourney Weaver na Filmskom festivalu Tribeca 2008.
Rođen/a Susan Alexandra Weaver
8. 10. 1949. (1949-10-08) (dob: 74)
Manhattan, New York
Suprug/a/e/zi Jim Simpson (1984-)

Mlade godine uredi

Sigourney Weaver se rodila kao dijete Pata Weavera, predsjednika NBC televizije, i Desiree Hawkins Ingles, britanske glumice. Počela se služiti imenom Sigourney 1963. prema liku iz romana “Veliki Gatsby” kojeg je napisao F. Scott Fitzgerald. Pohađala je srednju školu u New Yorku te je studirala engleski na Stanford fakultetu, a zatim glumu na Yaleu gdje je nastupala u kazališnim prestavama prijatelja Christophera Duranga.

Karijera uredi

Njena prva uloga bila je jako mala – glumila je djevojku sa kojom Woody Allen izlazi uispred kina u hvaljenoj tragikomediji “Annie Hall”. Već kasnije je praktički dobila glavnu ulogu u klasiku ZF horora, “Osmi putnik” (engleski “Alien”) iz 1979. Kasnije su također uslijedili uspješni filmovi – nastupila je u drami “Godina opasnog življenja” iz 1982. koju je režirao Peter Weir, a fantastična komedija “Istjerivači duhova” postala je njen najveći komercijalni uspjeh. 1988. postala je prva glumica u povijesti koja je osvojila dva Zlatna globusa u istoj godini – jednog za glavnu ulogu u drami “Gorile u magli” a drugog za sporednu ulogu u komediju “Zaposlena djevojka” – a da kasnije nije osvojila Oscara ni za jedan film, iako je za oba bila također nominirana u istoj godini. Još ranije je dobila prvu nominaciju za Oscara za ulogu u nastavku “Aliens” iz 1986. U tom filmskom serijalu je nastupila sveukupno u sva četiri nastavka.

Udala se za kazališnog redatelja Jima Simpsona 1984. sa kojim je dobila kćerku Charlotte Simpson (1990.). Uz to se zalaže za očuvanje okoliša.

Izabrana filmografija uredi

Vanjske poveznice uredi