Saborna crkva u Kraljevu

Saborna crkva Svete Trojice u Kraljevu je glavni i najveći pravoslavni hram u Kraljevu. Saborna crkva u Kraljevu je središnja crkva Žičke eparhije Srpske pravoslavne crkve.

Saborna crkva Svete Trojice u Kraljevu

Istorijat uredi

U gornjem delu Karanovca (stari naziv Kraljeva), varoši zvanoj "Stara Čaršija", u kome su živeli Srbi, bila je u tursko doba mala drvena pravoslavna crkva od debelih dasaka i greda. Tu je boravio knez Miloš. Na mestu gde je knez Miloš noćio, sanjao je da ima crkva i da se u njoj molio bogu da mu pomogne da bi pobedio Turke i oslobodio narod srpski turskog ropstva. Kada se probudio, setio se sna i rekao "ako bog da, te uspem da pobedim Turke, na ovome mestu podići ću crkvu u znak zahvalnosti Bogu". Zaista, on je i ispunio obećanje i 1824. godine započeo izgradnju crkve, koju je posvetio Svetoj Trojici. Kada je knez Miloš počeo da zida crkvu, naredio je da sa stara crkva-brvnara premesti u portu nove crkve i da se u njoj služi dok se ne sazida nova crkva, što je i učinjeno.

Knez Miloš, kada je zidao crkvu, nije je sazidao u sadašnjoj veličini. On je podigao oltar i srednji deo crkve. Zadnji deo crkve, priprata i toranj podignuti su 1839. godine. Pri podizanju crkve knez Miloš je priložio dva zvona, a treće je priložio knez Aleksandar Karađorđević. Sva tri zvona za vreme Prvog svetskog rata od 1914-1918. godine skinuli su Nemci i odneli, kao i cink pleh sa krova.

Crkva u Karanovcu - Kraljevu bila je episkopijska od 1859. godine. Do te godine sedište episkopa i konzistorije bilo je u Čačku. No, kada je episkop Janićije Nešković - Janja bio premešten iz Šapca u Čačak, on se malo boravio u Čačku već je više sedeo u Karanovcu, jer je opravljao manastir Žiču, što docnije uticalo da episkop tu trajno boravi.

Maja 1984. počela je restauracija ikonostasa ove crkve. Obnova je trajala više meseci, a radovi su sa uspehom izvedeni. Crkva dobija veliku ikonu Svete Trojice, kao i još nekoliko drugih ikona. 24. maja 1991. završena je elektrifikacija zvona, što je umnogome olakšalo njegovu upotrebu.

U toku leta 1998. godine urađena je velika popravka Crkve Svete Trojice od temelja do krova.

Izvori uredi

Spoljašnje veze uredi