Reuf Kadić je bosanskohercegovački arhitekta, čija djela pripadaju modernoj arhitekturi. Djelovao je prije i poslije Drugog svjetskog rata.

Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača u Mostaru, izgrađen kao Radnički dom

Rođen je 1908. godine u Sarajevu. U Sarajevu je završio srednju tehničku školu. Nastavnici su mu bili Dušan Smiljanić i Helen Baldasar, pripadnici prve generacije arhitekata Moderne. Studije arhitekture započeo je u Pragu 1927. godine, ali se, zajedno sa bratom, često vraćao u Sarajevo, gdje je radio za arhitektonske biroe zarađujući novac potreban za školovanje. Godine 1930. vlasti mu oduzimaju pasoš radi njegovih liberalnih političkih ideja.

Najviše je radio u građevinskom poduzeću ”Rad”, te do 1934. godine nakupio više od tri godine staža. Radio je na različitim gradilištima i sudjelovao u projektiranju gradske bolnice u Brčkom, opštinskih ureda, stanova i zgrade carinarnice u Metkoviću, zgrade Deutz i Benau i kuće Radulović u Sarajevu, armirano-betonskih mostova u Bihaću, Tuzli i Mostaru. Također je sudjelovao u natječaju za projekt Palače Burze u Beogradu.

Nakon ponovnog izdavanja pasoša, odlazi u Prag gdje završava studij 1934. godine. U novembru 1935. godine počeo je raditi u Vakufskoj direkciji u Sarajevu u kojoj je projektovao i realizirao preko pedeset projekata.

Godine 1940. braća Reuf i Muhamed Kadić osnovali su svoj samostalni projektantski studio u Sarajevu. Ovaj studio je ostao aktivan do 1942. godine. Nakon toga iselili su se u Dubrovnik. Tada su privremeno obustavili svoju profesionalnu projektantsku karijeru do kraja II svjetskog rata. Nakon rata zaposlili su se u Projektantski zavod Narodne Republike Bosne i Hercegovine gdje su svoje prethodno projektantsko iskustvo stavili u funkciju obnove.

U periodu nakon 1951. godine prestao je sa radom u Zemaljskom projektantskom zavodu i počeo sa pedagoškim radom u sarajevskoj Građevinskoj srednjoj tehničkoj školi.

Reuf Kadić je 1963. godine iz Građevinske srednje tehničke škole prešao u Energoinvest, u Službu za nadzor i investicije, a 1965. godine postaje direktor za kapitalnu izgradnju banjalučke Tvornice celuloze i viskoze. Po umirovljenju 1967. godine pa sve do iznenadne smrti 1974. godine, povremeno se bavio arhitekturom, uglavnom na reviziji/pregledu arhitektonskih projekata.[1]

Neboder JAT-a, arhitektonsko djelo Reufa Kadića, a po nekim izvorima zajedničko djelo dvojice braće Kadić
Stambeni kompleks na Džidžikovcu

Arhitektonska ostvarenja uredi

Njihove građevine, koje karakteriziraju čiste funkcionalne forme, sačuvale su se do danas. Iza sebe su ostavili niz ostvarenja koja predstavljaju avangardu arhitektonskih djela.

Vanjski linkovi uredi

Izvori uredi

  1. „Emir Kadić - Arhitekt Reuf Kadić i počeci moderne arhitekture u Bosni i Hercegovini”. Sarajevo, 2010. Pristupljeno 9. 2. 2017. 
  2. „Stambeno-poslovni objekat Vakufa Čokadži Sulejmana”. Komisija za nacionalnih spomenika BiH. Pristupljeno 9. 2. 2017. [mrtav link]
  3. „Stambeno poslovni objekat Vakufa Hovadža Kemaludina (Mekteb)”. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Pristupljeno 9. 2. 2017. 
  4. „Zgrad Penzionog fonda u Sarajevu”. Komisija za nacionalne spomenike. Pristupljeno 13. 9. 2016. 
  5. „Stambeni kompleks na Džidžikovcu”. Komisija za nacionalne spomenike. Pristupljeno 13. 9. 2023. 
  6. Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača u Mostaru