Pozdrav, Petarbosnicpetrus! Dobrodošli na Wikipediju na srpskohrvatskom jeziku!
Wikipedia je projekt slobodne internetske enciklopedije koju svako može uređivati.

Ako se prvi put nalazite na Wikipediji i želite joj doprinositi, preporučamo da odvojite nešto vremena i proučite pet osnovnih načela, te se upoznate sa Wikipedijinim smjernicama i preporukama. Ako vam zatreba pomoć pri uređivanju, možete da pregledate stranice pomoći i prođete kroz uvodni kurs/tečaj.

Na stranicama za razgovor uvijek se potpisujte: bilo da utipkate 4 tilde ~~~~ bilo da kliknete na ikonu na traci za uređivanje. Izmjene članaka se nikad ne potpisuju.

Na stranici Nedavnih izmjena možete saznati za nove zanimljive članke, ko je trenutno aktivan, odnosno šta se trenutno na Wikipediji radi. Na stranici Pijace možete pročitati o novostima na Wikipediji i obratiti se zajednici, bilo da sudjelujete u diskusijama ili postavljate pitanje.

Nadamo se da će vam ovdje biti ugodno, te da ćete svojim doprinosima postati stalni saradnik - Wikipedijanac! Ako imate bilo kakva pitanja, slobodno se obratite meni ili drugim urednicima na Pijaci. Još jednom, dobrodošli na Wikipediju i sretan rad!

Hello and welcome to the Serbo-Croatian Wikipedia! We appreciate your contributions. If you do not speak Serbo-Croatian, that's no problem. Talk to us via our village pump in your native language or find and contact users who speak your language. We hope you enjoy your time here!

--Dcirovic (razgovor) 09:49, 9 svibanj-мај 2014 (CEST) Nisam zatekao nikakav članak o levitaciji.

Već sam postavljao neke članke na wikipediji. Ja sam znanstvenik i da bih izbjegao gubljenje vremena u tzv. vikipediziranju članka držim se stanovitog minimalizma, tj dajem samo one nužne informacije o fakticitetu teme koju obrađujem. Nadam se da će sadržaj teksta zadovoljiti a trudio sam se unijeti isključivo ono što spada u nekakav enciklopedijski tekst[[~~Korisnik:Petarbosnicpetrus~~|


Dragi gospodine, Članak o levitaciji na Trancepleme forumu sam napisao ja, drugačije rečeno. Ja sam autor tog i još nekih drugih članaka na tu temu. Prije objavljivanja ovog, tj. sličnog članka na Trancepleme forumu objavio sam članak na sr wikipedija pod naslovom "levitacija, korisnik: petrus b", a objavljen je i na Engleskom. Ovaj kojeg sam sada pokušao objaviti kod vas je malko dotjeran , stoga možda, nešto malo bolji od ostalih. Eto tako stoje stvari, Pa ako je "sporno" autorstvo uistinu bio problem, možete bez ikakvog straha vratiti članak na njegovo mjesto. Ja sam u USA objavio dvije knjige sa znanstvenim prikazom ovog problema. ~~Petarbosnicpetrus~~



Upravo sam pogledao članak na trancepleme forumu i skrećem vam pažnju da u samom početku tog članka stoji ime autora

Petar Bosnić Petrus.

~~Petarbosnicpetrus~~

Vaš članak je vraćen, neenciklopedijski sadržaj je uklonjen, i tekst je formatiran. Imajte u vidu da adekvatno formatiranje teksta nije opciono. Ukoliko želite da doprinosite Vikipediji, trebalo bi da se upoznate sa par jednostavnih pravila uređivanja teksta. --Dcirovic (razgovor) 19:15, 9 svibanj-мај 2014 (CEST)

Prije svega, zahvaljujem na uvršetnju, Vrlo ste lijepo opremili članak i može se slobodno reći da ste postavili najbolji enciklopedijski tekst napisan do sada. Žao mi je što sam tek kasnije dodao kratki odjeljak u kojem pokazujem kako se shvačanje levitacije razvilo iz Newtonovog otkrića atrakcijske sile, zatim Huygensovog otkrića detrakcijske sile i Coullombovog otkrića repulzivnih sila. Ako vas to bude zanimalo,

http://petarbosnicpetrus.wordpress.com/2014/06/09/levitacija/

Uostalom, Evo:

"Otkrića I. Newtona (gravitacija – atrakcijska, privlačna sila), i Ch. Huygensa (centrifugalna – detrakcijska, odvlačna sila), zatim Coullombovo otkriće repuzivne, odbojne elektrostatske sile, te otkrića i iskustvo kasnijih fizičara i astronoma, a posebno iskustva astronauta i astronautike, a i spoznaje i iskustva nuklearne fizike pokazuju da je cijeli materijalni univerzum u stanju levitacije.

Kako je već rečeno, cijeli svemir oduvijek lebdi u samom sebi.

Levitacija je naprosto način opstanka materije, njeno bazično stanje.

Dio lebdi pravom, stvarnom levitacijom, dakle, bez težine, a dio prividnom – zadobivajući težinu.

Kad čvrsto stojite nogama na površini zemlje, trebali bi biti svjesni toga da ste ustvari u stanju prividne levitacije, tj. da lebdite u odnosu na nju, ali na udaljenosti od svega koju desetinku nanometra.

Levitaciju, dakle, nije problem postići, nego izbjeći."

U članku ima još nekih izmjena i dopuna, no ne mora baš sve ući u Wikipediju.

Ako, nakon razmišljanja budem vidio da bi to bilo dobro, pokušat ću ih i sam staviti tamo, a Vama zahvaljujem na trudu kojim ste sačinili vrlo lijep članak.

Još nešto, što ja nažalost ne znam. Na youtube-u ima zgodnih video komada pod key word "Levitron" Ko zna, može jedan od tih video uradaka, koji su jako lijepi primjeri magnetske levitacije, može, ga. dakle postaviti u ovaj članak. Ako imate strast prema tome, imate i moju podršku.

Srdačan pozdrav--Petarbosnicpetrus (razgovor) 09:48, 13 jun-липањ 2014 (CEST)