Ragbi reprezentacija Novog Zelanda

Ragbi reprezentacija Novog Zelanda (engleski: New Zealand national rugby union team), poznata i kao All Blacks, predstavlja Novi Zeland u međunarodnom ragbiju, koji se u toj zemlji smatra nacionalnim sportom. Novi Zeland je aktualni dvostruki svjetski prvak (2011. i 2015.), a osvojio je i prvo izdanje turnira 1987. godine. Novi Zeland ima rekordnih 76% pobjeda u test mečevima i jedina je reprezentacija koja ima pozitivni omjer u utakmicama protiv svih svojih protivnika; dapače, od 1903. godine, samo je pet reprezentacija pobijedilo Novi Zeland u test mečevima (Australija, Engleska, Francuska, Južnoafrička Republika i Wales). Od uvođenja službenog rangiranja ragbijaških reprezentacija 2003. godine, Novi Zeland je bio na prvom mjestu dulje nego sve ostale reprezentacije zajedno. Statistički gledano, All Blacks su najbolja reprezentacija koja je igrala ovaj sport.

Novi Zeland Novi Zeland
Boje          
Generalno
Federacija NZRU
Simbol Srebrna paprat
Nadimci All Blacks
Rang Decrease 2. (od 2. studenog 2019.)
Ličnosti
Izbornik Novi Zeland Ian Foster
Kapetan upražnjeno
Najviše nastupa Richie McCaw (148)
Najviše polaganja Doug Howlett (49)
Najbolji strijelac Dan Carter (1,598)
Historija
Prva utakmica Australija Australija 3:22 Novi Zeland Novi Zeland
(Sydney, Australija; 15. kolovoza 1903.)
Najveća pobjeda Novi Zeland Novi Zeland 145:17 Japan Japan
(Bloemfontein, Južna Afrika; 4. lipnja 1995.)
Najveći poraz Australija Australija 28:7 Novi Zeland Novi Zeland
(Sydney, Australija; 28. kolovoza 1999.)
Australija Australija 47:26 Novi Zeland Novi Zeland
(Perth, Australija; 10. kolovoza 2019.)
Svjetsko prvenstvo u ragbiju
Nastupi 8 (prvi put 1987.)
Najbolji rezultat Prvaci (1987., 2011., 2015.)
Dresovi
Timske boje Timske boje Timske boje
Timske boje
Timske boje
 
Prvi dres
Timske boje Timske boje Timske boje
Timske boje
Timske boje
 
Drugi dres

Novi Zeland sudjeluje u Kupu četiri nacije zajedno s Argentinom, Australijom i Južnoafričkom Republikom; u devetnaest godina natjecanja, Novi Zeland je bio prvak trinaest puta. Također su aktualni osvajači Bledisloeovog kupa, kojeg svake godine igraju s Australijom, te Kupa slobode, kojeg svake godine igraju s Južnoafričkom Republikom. Novi Zeland je čak četiri puta – 1978., 2005., 2008. i 2010. – ostvario ragbijaški Grand Slam, pobijedivši Englesku, Irsku, Škotsku i Wales u jednoj seriji.

Također su, od 2005. godine, čak sedam puta imenovani za ragbi reprezentaciju godine. Četiri reprezentativca – Richie McCaw, Dan Carter, Kieran Read i Brodie Retallick – imenovano je ragbijašima godine, a čak petnaest bivših reprezentativaca je primljeno u Kuću slavnih međunarodnog ragbija.

Novi Zeland je svoju prvu utakmicu odigrao 1884. godine, a svoj prvi međunarodni susret 1903. godine protiv Australije u Sydneyju. Sljedeće godine su po prvi puta organizirali testni meč, protiv reprezentacije Britanskog otočja u Wellingtonu. Godine 1905. reprezentacija je odradila prvu seriju u Europi i Sjevernoj Americi, u sklopu koje su doživjeli svoj prvi poraz u test meču, protiv Walesa u Cardiffu.

Prvi reprezentativni dresovi sastojali su se od crne majice sa srebrnom paprati i bijelih hlača. Do početka turneje 1905. godine, momčad je već usvojila potpuno crne dresove (uz izuzetak srebrne paprati), tako da je nadimak All Blacks nastao u tom periodu. Prije svake utakmice, reprezentacija izvodi maorski haka ples.