Za ostale upotrebe, v. Haka (višeznačna odrednica).

Haka je tradicionalni ratni poklič i ples Maora sa Novog Zelanda. Izvodi se u grupi, energičnim pokretima, stupanjem o tlo te je popraćen uzvicima. Popularizovala ga je novozelandska ragbi reprezentacija čiji igrači izvode haku pre svake utakmice.

Haka

Istorija uredi

 
Ragbisti izvode Haku

Haka nisu isključivo ratni plesovi, ali tradicionalno ih obavljaju muškarci. U modernim vremenima, razne Hake igraju i žene, pa čak i deca.[1] Haka se igra iz različitih razloga: za zabavu, kao pozdrav uvaženim gostima, kao priznanje velikom uspehu, prilikom sahrana...

Ratnu haku (peruperu) su prvobitno obavljali ratnici pokazivajući svoju snagu i veštinu u cilju zastrašivanja protivnika. Danas, Haka čini sastavni deo formalne ili zvanična dobrodošlice prilikom ceremonije za ugledne posetioce ili strane državnike.

Vrste Haka uredi

 
Grupa muškaraca i žena izvodi haku za lorda Ranfurlija 1904. godine

Postoje različiti tipovi Haka:whakatu waewae, tutu ngarahu i peruperu. Peruperu karakterišu skokova tokom kojeg su noge su presovane za telo. Nekada, peruperu je izvođen pre bitke kako bi se pozvao bog rata i da se obeshrabri i zastraši neprijatelj. To je podrazumevalo žestok izraz lica i grimase, isplažen jezik, izbuljene oči, groktanje, plač i mahanje oružjem. ko haka nije izvršena skladno, to je smatran kao loš znak za bitku. Često su ratnici išli ​​goli u bitku, osim pletenog lanenog kaiša oko struka.

Tutu ngarahu takođe obuhvata skakanje, ali sa jedne na drugu stranu, dok u whakatu waewae nema skakanja. Postoji i haka koja se odvija bez oružja i ona se zove Ngeri. (ngeri) Njena svrha je bila da psihološki motiviše ratnike. Pokreti su veoma slobodni, a od svakog izvođača se očekuje da iskaže svoja osećanja. Manawa wera haka je povezana sa sahranama i drugim prilikama koje uključuju smrt. Poput ngeri hake izvodi se bez oružja, a ima i veoma malo pokreta.

Pol učesnika uredi

Većine Haka obavljaju muškarci, uz žensku ulogu, koja se svodi na ograničeno pružanje podrške tako što ona peva u pozadini. Međutim, postoje neke Hake koje pretežno obavljaju žene. Jedna od najpoznatijih je ​​Ngati Poru Haka „Ka Panapana“. [2]

Mitologija uredi

Prema mitologiji Maora, bog sunca Tama-nui-te-rā je imao dve žene, letnju ženu Hine-raumati i zimsku Hine-takurua. Hakom se slavio dolazak letnje žene Hine-raumati, odnosno leta.[3]

Haka u sportu uredi

Najpoznatija Haka se naziva "Ka Mate". Nju obavlja novozelandskih timova u zemlji i inostranstvu. Normalno se vrši neposredno pre događaja koji će se održati. Usvojena je od strane Ragbi tima Novog Zelanda i izvedena na utakmici 1905. godine.

Ka Mate uredi

Ka Mate Haka počinje od pet pripremnih instrukcija koje izgovara lider, pre nego što se ceo tim pridruži:

„Ka Mate“
Kapiten: Ringa pakia! Slap the hands against the thighs!
Uma tiraha! Puff out the chest.
Turi whatia! Bend the knees!
Hope whai ake! Let the hips follow!
Waewae takahia kia kino! Stomp the feet as hard as you can!
Kapiten: Ka mate, ka mate I die, I die,
Ekipa: Ka ora' Ka ora' I live, I live
Kapiten: Ka mate, ka mate I die, I die,
Ekipa: Ka ora Ka ora " I live, I live,
Svi: Tēnei te tangata pūhuruhuru This is the hairy man
Nāna i tiki mai whakawhiti te rā ...Who caused the sun to shine again for me
A Upane! Ka Upane! Up the ladder, Up the ladder
Upane Kaupane" Up to the top
Whiti te rā,! The sun shines!
Hī! Rise!

Reference uredi

  1. Haka is also the plural form in Māori”. Arhivirano iz originala na datum 2011-07-20. Pristupljeno 2016-03-20. 
  2. "East Coasters lead kapa haka group in Timor Leste". New Zealand Defence Force.
  3. A. H. McLintock, ur. (1966). „Haka”. An Encyclopaedia of New Zealand. Pristupljeno 26. 4. 2009. 

Spoljašnje veze uredi