Radovan Jelašić

Radovan Jelašić (Baja,Mađarska, 19. februar 1968.) je srpski i mađarski ekonomista i bivši guverner Narodne banke Srbije. Prve godine života je proveo u selu Santovu odakle potiče i njegova porodica.

Radovan Jelašić
Radovan Jelašić
Rođenje19. 2. 1968. (1968-02-19) (dob: 56)
Baja, Mađarska

Biografija

uredi

Školovanje je započeo u Santovu, a gimnaziju je na srpskom jeziku završio u Budimpešti. Diplomirao je 1992. na Ekonomskom fakultetu u Beogradu i magistrirao finansije 1995. na Univerzitetu u Ilinoisu, Čikago, SAD.

Bankarsku karijeru je otpočeo u Dojče bank (Deutsche Bank) u Frankfurtu, gde je četiri godine radio kao regionalni menadžer u Odeljenju za centralnu i istočnu Evropu. Od 1999. godine, kada prelazi u McKinsey & Company Inc. u Frankfurtu, radi na projektima u bankarskom sektoru u Nemačkoj, Poljskoj i Bugarskoj vezanim za kreditno finansiranje, privatizaciju, preuzimanje kompanija, organizaciono restrukturiranje, finansiranje korporacija i izradu strategije za hipotekarno poslovanje.

Na funkciji viceguvernera Narodne banke Jugoslavije - Srbije radi od decembra 2000. do jula 2003. godine. Za to vreme rukovodi razvojem i sprovođenjem restrukturiranja bankarskog sektora, reformom sektora kontrole, pregovorima o svim programima vezanim za finansijski sektor sa Međunarodnim monetarnim fondom, Svetskom bankom i Evropskom unijom, reorganizovanjem sektora za informacionu tehnologiju, osnivanjem odeljenja za finansiranje srednjih i malih preduzeća i organizacijom tehničke pomoći u Narodnoj banci.

Pozicija guvernera NBS

uredi

Narodna skupština Republike Srbije, na predlog stranke G17+, imenovala ga je za guvernera Narodne banke Srbije 25. februara 2004. godine, a na tu funkciju stupa 1. marta iste godine. Posle donošenja novog Ustava i Ustavnog zakona, 26. septembra 2007. izabran je za guvernera Narodne banke Srbije sa novim mandatom od pet godina.

Podneo je neopozivu ostavku na mesto guvernera 23. marta 2010.[1]

Reference

uredi

Vidi još

uredi

Vanjske veze

uredi

Vanjske veze

uredi