Psiho (eng. Psycho) je triler/horor film Alfreda Hitchcocka iz 1960. temeljen na kriminalističkom romanu Roberta Blocha iz 1959. Scenarij za film napisao je Joseph Stefano. Inspiracija za roman bio je serijski ubojica iz Wisconsina Ed Gein.

Psycho
Žanrtriler, horor
RežijaAlfred Hitchcock
ScenarioJoseph Stefano prema romanu Psycho Roberta Blocha
UlogeAnthony Perkins
Vera Miles
John Gavin
Martin Balsam
John McIntire
Janet Leigh
MuzikaBernard Herrmann
StudioShamley Productions
DistribucijaParamount Pictures (izvorno)
Universal Pictures
Datum(i) premijere16. 6. 1960 (1960-06-16)
Trajanje109 min.
Zemlja Sjedinjene Američke Države
Jezikengleski jezik
Budžet$806,947
Bruto prihod$32,000,000
{{{naslov}}} na Internet Movie Database

Radnja

Marion Crane je radnica u agenciji za nekretnine iz Phoenixa, država Arizona koja je nesretna svojim životom. Tijekom pauza za ručak, ona se sastaje sa svojim ljubavnikom Samom Loomisom, s kojim se ne može vjenčati jer on većinu novca troši na alimentaciju. Šef agencije joj povjeri $40,000 da ih isporuči u banci, no ona se spakira i odluči otići u Fairvail, Kaliforniju. Umorna od vožnje, Marion se odluči odmoriti u motelu Bates kojeg vodi Norman Bates.

 
Najslavnija scena iz filma koja prikazuje siluetu Normana Batesa odjevenog u lik svoje pokojne majke nekoliko trenutaka prije nego je u tušu zaklao Marion Crane. Zbog svoje popularnosti, ova scena se često izdvaja pod nazivom "scena tuša" (eng. shower scene).

Ona iznajmi sobu i ode u nju. Nakon nekog vremena Norman joj donese večeru i oni pričaju, no Marion je umorna i Norman izađe iz sobe. Nakon večere Marion odlazi u kupaonicu, no dok se ona kupa u kupaonicu uđe Norman, prerušen u svoju majku i ubije Marion. Ovo de dogodilo za vrijeme poznate "scene u kadi" gdje se tijekom ubojstva puštala poznata glazba Bernarda Herrmanna. Tada je stavi u njezin automobil i baci je u močvaru u blizini motela. Ne znajući za novac, Norman je i novac poslao u močvaru.

U Arizoni se saznaje za nestanak novca i banka angažira privatnog detektiva Miltona Arbogasta da pronađe novac. On ispita Marioninu sestru Lilu i Sama, no oni ne znaju ništa. Detektiv saznaje gdje je bila i odlazi do motela. Tu ispita Normana, koji se pravi da ne zna ništa, i onda odlazi u kuću da ispita gđu. Bates. Tu biva izboden od Normana koji je ponovo prerušen u svoju majku.

Lila i Sam se zabrinu kada im se detektiv ne javi i upozore lokalnog šerifa. Oni uporno tvrde da u kući ima starija žena, no saznaju da je gđa. Bates mrtva već 10 godina. Tada Lila i Sam odlaze u motel kako bi pronašli dokaze o Marion i nađu papirić gdje je pisalo 40,000. To dokazuje da je Marion bila ovdje, što je Norman vješto poricao.

Prija toga, čuli smo svađu između Normana i njegove majke i vidjeli kako je on odnosi u podrum u strahu da je netko ne nađe. Lila se tada odluči otići u kuću, a Sam razgovara sa Normanom kako bi Lili dao vremena. No, njihov razgovor brzo eskalira i Norman onesvijesti Sama i ode u kuću.

U kući, Lila je pronašla majku u podrumu, no bila je okrenuta prema zidu tako da Lila nije vidjela njezino lice. Kada joj je prišla vidjela je da je to samo kostur sa odjećom i vrisnula je. Tada je došao Norman odjeven u svoju majku s ciljem da ubije Lilu, no Sam je povratio svijest, dotrčao u kuću i spasio Lilu.

Norman je uhićen i odveden kod psihijatra dr. Richmonda. Nakon vještaćenja on objasni Lili i Samu da je Norman imao jedino majku u svom životu te da je bio jako ljubomoran kada je ona našla ljubavnika. Tada je ubio i nju i njega. Kako bi zaboravio na zločin oživio je majku ukravši truplo i stvorio je drugu osobu u sebi - osobu majke za koju je on mislio da postoji. Kako je Norman bio ljubomoran na majčine veze, majka Bates je bila ljubomorna na bilo koju ženu koja se sviđa Normanu i zato ih ubija. Normanova psiha sprječava njega da zna za majčine zločine, a sprječava ga i da zna da mu je majka mrtva.

U zadnjoj sceni vidimo Normana kako sjedi na stolici i čujemo njegovu majku kako govori u njegovim mislima. Planira za sve okriviti Normana i prikazati da je on ubio Marion i detektiva, a ne ona. Nakon tog kratkog monologa vidimo kako se Norman zadovoljno smije.

U kratkom epilogu, vidimo kako policija iz močvare izvlači Marionin automobil.

Glumačka postava

Hitchcockov kameo

Kao u svakom od svojih filmova Alfred Hitchcock ima kameo nastup. U Psihu se može vidjeti kako nosi šešir i stoji ispred ureda Marion Crane.

Nagrade

Zanimljivosti

  • Sve do svoje smrti glumica Janet Leigh je dobivala prijeteće poruke, pozive pa čak i snimke koje prikazuju što bi joj pošiljatelj radio. Jedno pismo bilo je toliko groteskno da je stiglo čak i do FBI-a koji je ipak uhvatio pošiljatelje i rekao Leigh da im javi ako bi dobila još sličnh pisama.
  • Glas majci Normana Batesa posudili su Paul Jasmin, Virginia Gregg i Jeanette Nolan čiji su zvukovi mijenjani i spajani kako bi se dobio glas majke Bates. Ta miksana verzija koristila se u cijelom filmu osim na kraju, kada je glas kojim je govorila majka Bates bio samo glas Virginije Gregg.
  • U vrijeme snimanja postojale su glasine kako je za ulogu det. Arbogasta zapravo izabran George Reeves i kako je već započeo snimanje filma. No, te glasine su netočne. Reeves je umro 16. lipnja 1959. godine, 4 mjeseca prije nego je scenarij Psiha dovršen, a 5 mjeseci prije nego je snimanje počelo.

Vanjske poveznice