Anthony Perkins

Anthony Perkins (4. april 193212. septembar 1992) bio je američki glumac, najpoznatiji po ulozi Normana Batesa u znamenitom Hitchcockovom trileru Psycho i njegova tri nastavka.

Anthony Perkins

Rođen/a (1932-04-04)4. 4. 1932.
New York,
SAD
Umro/la 12. 9. 1992. (dob: 60)
Hollywood,
SAD
Period aktivnosti 1953–1992
Suprug/a/e/zi Berry Berenson
(1973–1992)

Biografija uredi

Perkins se rodio u New Yorku kao sin Jane Esselstyne Rane i Jamesa Ripleya Osgooda Perkinsa, uglednog kazališnog glumca. Kada je imao 5 godina, otac mu je umro od srčanog udara, a majka se s njim nekoliko godina kasnije preselila u Boston.

Kada se mladi Perkins odlučio nastaviti glumačkim poslom, njegov simaptični izgled je iskoristio George Cukor za film Actress 1953. godine. Tri godine kasnije Perkins je impresionirao publiku ulogom u filmu Prijateljsko uvjeravanje, za koju je nominiran za Oscara. Mnogi su holivudski producenti u njemu vidjeli novu veliku zvijezdu koja je podsjećala na Jimmyja Stewarta. Perkins je svoj status nastojao potvrditi i s nekoliko albuma pop muzike.

Uloga Normana Batesa je Perkinsu obilježila, ali i zapečatila karijeru, s obzirom da je nakon nje postao tražen isključivo za likove psihopata i mračnjaka. Nezadovoljan time, Perkins je počeo uzimati angažmane u Evropi, a s vremenom se počeo baviti i pisanjem scenarija i režijom.

Perkins je, prema vlastitom priznanju, osjećao neugodnost u društvu sa ženama te najveći dio života imao homoseksualne odnose, usprkos toga što su ga pokušavale zavoditi njegove partnerice. Perkins se od svoje homoseksualnosti pokušao izliječiti, jer se u to vrijeme smatralo, da je homoseksualnost bolest. Godine 1971. je na snimanju The Life and Times of Judge Roy Bean imao prvu heteroseksualnu vezu s glumicom Victorijom Principal. Dvije godine kasnije se oženio za fotografkinju i bivšu manekenku Berry Berenson s kojom je imao dva sina. Godine 1992. je umro od posljedica AIDS-a.

Filmografija uredi

Reference uredi

Vanjske veze uredi