Jefrem Milutinović

Jefrem (svetovno Mile Milutinović; Busnovi, 15. aprila 1944) je episkop banjalučki.

Jefrem
Osnovne informacije
Pomjesna crkva Srpska pravoslavna crkva
Eparhija Eparhija banjalučka
Arhijerejski čin Episkop
Titula Episkop banjalučki
Način obraćanja Njegovo preosveštenstvo
Država Bosna i Hercegovina
– godine službe od 1980.
Lični podaci
Svetovno ime Mile Milutinović
Datum rođenja 15. april 1944.
Mjesto rođenja Busnovi kod Prijedora
Jugoslavija

Biografija uredi

Episkop banjalučki Jefrem (Milutinović) rođen je u selu Busnovi kod Prijedora, 15. aprila 1944. godine. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u mjestu rođenja i u Sanskom Mostu. Zamonašio se u manastiru Liplje 9. jula 1967. godine i iste godine je upisan u bogosloviju u manastiru Krki koju je završio sa odličnim uspehom 1971. godine. U čin jerođakona rukopoložio ga je Episkop Banjalučki Andrej 14. januara 1968. godine u Sabornom hramu u Banjoj Luci, a na Duhove 14. juna 1970. godine u čin jeromonaha.

Po završetku bogoslovije upućen je na dalje školovanje u Moskovsku duhovnu akademiju, koju završava sa odličnim uspjehom 1975. godine, sa zvanjem kandidata bogoslovlja za rad Učenje Svetog Vasilija Velikog o monaštvu. Sveti arhijerejski sinod SPC, je te godine sinđela Jefrema postavio za suplenta Bogoslovije Sveta tri jerarha u manastiru Krki. Pored ove dužnosti, u bogosloviji je obavljao i dužnost glavnog vaspitača.

Episkopstvo uredi

Episkop Jefrem je zatekao mnogo povoljniju situaciju u Eparhiji nego njegovi prethodnici, episkopi Vasilije i Andrej. Već je bilo mnogo urađeno na obnovi Eparhije, a i političke prilike su bile znatno povoljnije i one su značajno iskorištene. Međutim, potom dolazi do rušenja zajedničke države i izbijanja građanskog rata, ponovo sa teškim posljedicama po srpski narod i Srpsku pravoslavnu crkvu. U isto vrijeme srpski narod doživljava i duhovni preporod, i Crkva sve više zauzima mjesto u narodnom životu.

Većinu vremena i truda u svojih dvadeset i šest godina arhijerejskog rada episkop Jefrem uložio na obnovu onoga što je uništeno u Drugom svjetskom ratu. Plan Pavelićeve NDH bio je da Banja Luka postane njen glavni grad i zato je velikom većinom pravoslavna, srpska i buntovna Bosanska Krajina bila na glavnom udaru hrvatskih ustaša i njemačkih nacista. Na teritoriji Banjalučke Eparhije nalazi se stratište i grobnica koncentracionog logora Jasenovac - Donja Gradina, kao i niz drugih stratišta - “Groblje mozgova” kod hrama Svetog Marka u Drakseniću te Drakulić su samo najpoznatija među njima.

Za vrijeme episkopa Jefrema, kanonizovan je Sveštenomučenik Platon Banjalučki (Jovanović).

Hram Hrista Spasitelja uredi

Episkop Jefrem je uložio ogroman trud u obnovu svoje eparhije. Među najznačajnijim je obnova katedralnog hrama u Banjoj Luci. Crkva, koju su srušili hrvatski fašisti 1941. godine, i čiju obnovu komunisti nisu dopuštali do 1991. godine, je sada izgrađena. Prva Sveta liturgija je služena u septembru 2004. godine.

Priznanja uredi

Prethodnik:
Irinej Gavrilović
vikarni episkop moravički
19781980.
Nasljednik:
Sava Andrić

Izvori uredi

  1. „Srpska obilježila 20 godina postojanja, Dan i krsnu slavu Svetog Stefana” (sr). Radio-televizija Republike Srpske. 10. 1. 2012.. Pristupljeno 10. 1. 2012. 

Spoljašnje veze uredi