Florence Harding

Florens Mejbel Kling Harding (engl. Florence Mabel Kling Harding; Marion (Ohajo), 15. avgust 1860 — Marion (Ohajo), 21. novembar 1924) bila je supruga predsednika Vorena Hardinga, prva dama SAD u periodu od 4. marta 1921. do 3. avgusta 1923. godine.

Florens Harding
Florence Harding

Florens Harding

Biografija
Mesto rođenja Marion (Ohajo) (SAD)
Datum smrti 21. 11. 1924. (64 godina)
Mesto smrti Marion (Ohajo) (SAD)
Veroispovest Metodizam; spiritualizam
Politička partija Republikanska stranka
Supružnik Henri Devolf (razvedena)
Voren Harding
Mandat(i)
Prva dama
Prethodnik Edit Boling Vilson
Naslednik Grejs Kulidž
Potpis Florens Harding

Udala se za pet godina mlađeg Hardinga, kada se on bavio izdavanjem novina u Ohaju, a kao vojvotkinja, vrlo je dobro bila primljena u Belu kuću, te se i brzo prilagodila tamo.

Mladost uredi

Rođena je kao Florens Kling 15. avgusta 1860. godine u Marionu, u Ohaju. Njeni roditelji Amos Kling, ugledni bankar, i Lujza Buton Kling, su imali troje dece, a Florens je među njima bila najstarija. Suprotno nekim tvrdnjama, ona nikada je nisu zvali Flosi. Njena majka je često bila depresivna, a otac tiranin, te iako je prema nekim izvorima opisan kao „najbogatiji čovek u gradu“, želeo sina i naredio da se još pre adolescencije Florens odgaja kao muško dete. Ova očeva okrutnost je dovela do toga da se ona oseća kao dečak, da ima prava kao i oni, ili kao i svaki drugi čovek. Jednom prilikom je rekla: Niti jedan čovek, otac, brat, ljubavnik ili muž može da uništi moj život. Zahtevam pravo da živim život koji je dobri Bog dao meni.[1]

Sa ciljem da postane pijanistkinja, Florens je počela studije na Muzičkom konzervatorijumu u Sinsinatiju. Sa devetnaest godina, pobegla je sa Henrijem Devolfom, i oni su se venčali, verovatno u Kolumbosu, u Ohaju, nepoznatog datuma. Florens je sa njim rodila svog sina jedinca, Maršala Judžina, 22. septembra 1880. godine.[2] Pa ipak, par se uskoro razveo, 1886. godine, zbog njegovog nemara.

Pretpostavlja se da su oni živeli u vanbračnoj zajednici jer nikada nije pronađen nijedan zvaničan dokaz njihove bračne zajednice. Međutim, lokalne novine su najavili jedno venčanje 22. januara 1880. godine, a i njihov zvaničan razvod sugeriše da je u nekom trenutku ipak došlo do njihovog formiranja formalnog braka.

Brak sa Hardingom uredi

Godine 1890. Florens se verila za Vorena Gamalijela Hardinga, vlasnika lokalnih novina, Marion Star. Ona je tada bila tridesetogodišnjakinja, on je imao dvadeset pet godina, a Florensin sin je imao pet godina. Venčali su se 8. jula 1891. godine, iako se njen otac protivio tome.[3] Njih dvoje nisu imali dece, ali je Florensin sin Maršal povremeno s njima živeo, a Voren ga je ohrabrio da se bavi žurnalistikom.

Za vreme jednog muževljevog bolovanja, Florens je postala poslovni menadžer Marion Stara, i odmah se ispostavilo da je vrlo talentovana za vođenje posla. Organizovala je tiražni odeljak, poboljšala raspodelu novina, obučila dečake za deljenje i nabavila opremu po željenim cenama. Jedan od dečaka koji su raznosili novine, Norman Tomas, kasnije socijalistički predsednički kandidat je izjavio da je Voren bio frontmen, ali je Florens, zapravo, bila pokretačka snaga Marion Stara.

Godine 1905. Florens je morala da ode na hitnu operaciju, a lečio je jedan doktor, porodični prijatelj. Florensino potpuno poverenje u njega i bliskost sa njim je kasnije potvrdila kontroverze. Za vreme njenog oporavka, Voren je imao aferu sa njenom bliskom prijateljicom, Keri Filips. To je bila samo jedna u nizu preljuba, koja su navela Florens da razmišlja o razvodu, koji do kraja života nikad nije ostvarila.[4]

Godine 1914. Voren je postao senator, te je to u mnogome pomoglo Florensinom menadžmentu, poboljšalo im je prihode, a i ugled im je porastao. Šest godina nakon toga, 1920. godine, on je bio republikanski kandidat za predsednika.

U Beloj kući uredi

Dana 4. marta 1921. godine, Florens Harding je postala prva dama SAD, istovremeno uzimajući aktivnu ulogu u državnoj politici, ponekad čak i ispred samog predsednika. Imala je jak uticaj na izbor ministra vlade, a kada je on držao govore, slušaoci su verovali da ga je, zapravo, njegova supruga nagovorila da priča i usput mu i napisala i sam govor.

Florens je formirala svoje stavove na temu vivisekcije, rasizma i ženskog prava glasa u odnosu na Ligu naroda. Kada je Madam Kiri posetila Belu kuću, Florens ju je pohvalila kao primer profesionalno uspešne žene koja pruža podršku suprugu. Posebno za šta se Florens srdačno zalagala, jeste dobrobit ratnih veterana. U svemu tome, imala je sreće što živi u njeno vreme, dvadesetih godina, kada je ženskim aktivitam u javnim poslovima bila važna tema u Americi.

Kao domaćica u Beloj kući, Florens je organizovala mnogo elegantnih, starinskih zabava, gde se njen muž prema njoj ophodio kao prema vojvotkinji. S druge strane, Florens je održavala korak sa vremenom. Letela je avionom, pokretala nove modne trendove, poput svilenih okovratnika, puštala je filmove nakon večere i diskretno služila alkohol svojim gostima za vreme prohibicije.[5]


Umrla je 21. novembra 1924. godine u svom rodnom gradu, Marionu (Ohajo).

Izvori uredi

  1. Florens Harding, nndb.com. Pristupljeno 19. avgusta 2014.
  2. Florens Kling Harding, whitehouse.gov. Pristupljeno 19. avgusta 2014.
  3. Voren Hardning ženi se Florens Mejbl Kling Devolf, history.com. Pristupljeno 19. avgusta 2014.
  4. Florens Harding, Beti Bojd Karoli, Britanika, 11. januar 2013. Pristupljeno 19. avgusta 2014.
  5. Florens Harding, whitehousehistory.org. Pristupljeno 19. avgusta 2014.

Vidi još uredi

Spoljašnje veze uredi