Portal:LGBT/Članci/opšte

LGBT portal
LGBT portal

Dobrodošli na wikipedijin LGBT portal!

Ovaj portal je posvećen temama vezanim za lezbejke, gejeve, biseksualne i transrodne (LGBT) osobe, njihovu kulturu, istoriju, prava i svakodnevnu egzistenciju.

Cilj ovog portala je da sakupi, klasifikuje i omogući brz i jednostavan pristup člancima koji se bave homoseksualnošću, biseksualnošću i transrodnošću od antičkih vremena do današnjice i njihovom mestu u društvu, umetnosti i kulturi.

Glavna strana   Članci, kategorije i liste   LGBT projekat i zadaci


Opšti članci   Zdravlje i seksualnost   LGBT zajednica i društvo   Politika i zakoni


  Kultura i
umetnost
  Nauka,
teorija,
religija
uredi Opšti članci


Glavni članci uredi

  • Homoseksualnost – jedna od seksualnih orijentacija, gde je emocionalna, seksualna, fizička i duhovna sklonost i privlačnost usmerena prema osobama istog pola.
    • Gej – muškarac koga estetski, emotivno i seksualno privlače drugi muškarci i koji ostvaruje emotivne, seksualne i partnerske odnose sa drugim muškarcima.
    • Lezbejka – žena koju estetski, emotivno i seksualno privlače druge žene i koja ostvaruje emotivne, seksualne i partnerske odnose sa drugim ženama.
  • Biseksualnost - jedna od seksualnih orijentacija, gde je emocionalna, seksualna, fizička i duhovna sklonost i privlačnost usmerena prema osobama oba pola.
  • Transrodnost – opšti termin za niz različitih rodnih identiteta i varijacija u rodnom izražavanju, kojima je zajedničko to da se razlikuju od tradicionalnih muških i ženskih identiteta i/ili izražavanja.
    • Transseksualnost - jedan od vidova transrodnosti, pri kome osoba oseća da je "zarobljena u telu sprotnog pola" i ima potrebu da svoje telo usaglasi sa polom kojim smatra da pripada.
  • LGBT – skraćenica koja se odnosi na lezbejke, gejeve, biseksualne i transrodne osobe.
  • Queer – termin koji se odnosi na osobe, odlike i radnje koje nisu iz heteronormativnog socijalnog obrasca. Često se koristi kao sinonim za skraćenicu LGBT, odnoseći se, pri tom, na celu gej, lezbejsku, biseksualnu, transrodnu, transeksualnu zajednicu, ali može da se koristi i da bi označio upravo neprihvatanje tih identiteta.

Opšte teme uredi

Bifobija · Coming out · Heteronormativnost · Heteroseksualnost · Heteroseksizam · Homofobija · Interrodnost · Interseksualnost · LGBT kultura · LGBT prava  · LGBT zajednica · Međunarodni dan ponosa LGBT osoba · Outovanje · Pol · Ponos LGBT osoba · Queer teorija · Rod · Rodni identitet · Rodno izražavanje · Rodne uloge · Seksualni identitet · Seksualne manjine · Seksualna orijentacija · Terapija korekcije pola · Transfobija · Treći rod

'