Orlando Bloom (Canterbury, 13. siječnja 1977.), britanski filmski glumac.

Orlando Bloom
Bloom u veljači 2008.
Biografske informacije
RođenjeOrlando Jonathan Blanchard Bloom
13. 1. 1977. (1977-01-13) (dob: 47)
Engleska Canterbury, Kent
Znamenite uloge

Majka Sonia (ili Sheila) predaje jezike, a otac Harry je radio s Nelsonom Mandelom u Južnoj Africi - umro je kad su Orlandu bile 4 godine. Tek se kasnije doznalo da je Orlandov biološki otac zapravo obiteljski prijatelj Colin Stone. Orlando ima i stariju sestru Samanthu.

S 16 godina seli se u London gdje se pridružio kazalištu "National Youth Theatre". Dobio je i stipendiju za "British American Drama Academy". Prvi put se pojavio na televiziji 1997. u filmu "Divlji" (u originalu "Wilde"). Bio je primljen u londonsku "Guildhall School of Music and Drama" gdje je nastupao u mnogobrojnim kazališnim predstavama. Na tv-ekranu se ponovno javlja 2000. godine u seriji "Midsommer murders" kao Peter Drinkwater u epizodi "The Judgement day".

Dva dana prije diplome na Guildhallu, Orlando je dobio ulogu Legolasa Greenleafa u trilogiji "Gospodar prstenova" ("The Lord of the Rings"). Idućih 18 mjeseci je proveo na Novom Zelandu snimajući scene za sva 3 filma odjednom. Ulogom plavokosog vilenjaka Legolasa je osvojio srca brojnih obožavatelja, a naročito obožavateljica, diljem svijeta. Za tu ulogu je morao naporno trenirati s lukom i strijelom, jahanje i mačevanje.

Nakon "Gospodara", prihvatio je manju ulogu Todda Blackburna u filmu Ridleya Scotta "Pad crnog jastreba" ("Black Hawk Down") gdje je glumio s Joshom Harnettom. Godine 2002. našao se na filmskom platnu kao Joe Byrne iz "Kellyeve bande" ("Ned Kelly"). Uslijedila je britanska komedija "The Calcium Kid" gdje glumi mljekara Jimmya koji je dobio priliku natjecati se za svjetsku boksačku titulu.

Još jedan zapaženiji nastup ostvario je u filmu "Pirati s Kariba: Prokletstvo Crnog bisera" ("Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl") gdje je glumio uz svog idola Johnnya Deppa. "Pirati" su bili ljetni hit popevši se na vrh box-officea i definitivno zbacivši Orlandovu anonimnost s palube. Nedugo nakon toga, odigrao je ulogu princa Parisa u "Troji" ("Troy") koji se ludo zaljubjuje u lijepu Helenu i otima je ne razmišljajući o posljedicama.

Osim toga, snimio je i film "Haeven" čija je svjetska premijera održana nedavno u Americi. Snimio i filmove "Kingdom of Heaven" i "Elizabethtown" koji su postigli veliki uspjeh.

2006. je završeno snimanje filma "Pirati s Kariba: Mrtvačeva škrinja" koji je u kinima po zaradi nadmašio svog prethodnika, te je 2007. u kina stigao i njegov nastavak, Pirati s Kariba: Na kraju svijeta u kojima uz Orlanda, kao i u prvom djelu, glume Johnny Depp i Keira Knightley.

U slobodno vrijeme, Orlando se bavi ekstremnim sportovima kao što su bungee skokovi, sky diving, paragliding, snowboard i surfanje. Zbog njegove avanturističke prirode dogodi mu se pokoja nezgoda: "Slomio sam kičmu, rebra, nos, obje noge, ruku, zapešće, prst na nozi i glavu tri puta" - rekao je Orlando. Bio je u vezi s glumicom Kate Bosworth. Godine 2010. oženio se Mirandom Kerr i dobio sina koji se zove Flynn Christopher Blanchard Copeland Bloom. Par se rastavio tri godine kasnije.

Filmografija uredi

Vanjske veze uredi