Legolas (Zelenlist) je jedan od likova u Tolkinovoj triologiji Gospodar prstenova. On je princ Zelen-šume i sin kralja Tranduila, jednog od Sivih Vilenjaka Srednje Zemlje.(Sindara)[1][2] On je po dolasku u Rivendal i održavanju Elrondovog saveta, predstavljao svoju rasu u Družini prstena.

Lik iz Gospodara prstenova
Legolas
Rasa vilenjak
Roditelji Thranduil
Glumac Orlando Bloom
Knjige Gospodar prstenova


Uprkos opštem preziranju između njihove dve rase, Legolas i patuljak Gimli su, pre potpunog raspada družine, postali prijatelji.

Po završetku rata za prsten, Legolas je doveo na jug Vilenjake iz Zelen-šume, i oni su živeli u Itilijenu, koji je ponovo postao najlepši kraj u svim zapadnim zemljama.

Ali kada je prvoga marta 1541. kralj Elesar (Aragorn) umro, Legolas je konačno pošao za željom svoga srca, sagradio je jedan sivi brod u Itilijenu i otplovio niz Anduin, i dalje, preko mora, u Valinor. Postoji i priča kako je Legolas sa sobom poveo Gimlija zbog njihovog velikog prijateljstva, većeg od ijednog što je ikad bilo između Vilenjaka i Patuljka.

Reference

uredi
  1. Tolkien, J. R. R. (1954), The Fellowship of the Ring, The Lord of the Rings, Boston: Houghton Mifflin (izdano 1987), The Council of Elrond, ISBN 0-395-08254-4 
  2. „Legolas Greenleaf”. Encyclopedia of Arda. Mark Fisher. 27. 8. 2006.. 

Spoljašnje veze

uredi