Opatija Monkwearmouth-Jarrow

Wearmouth-Jarrow je ime za dva nekadašnja samostana blizanca na sjeveroistoku Engleske u današnjoj Grofoviji Tyne and Wear, koje je podigao Benedict Biscop krajem 7. vijeka.

Monkwearmouth-Jarrow
Ruine samostana u Jarrowu
Ruine samostana u Jarrowu
Ruine samostana u Jarrowu
Država  UK

Prvo je 674. podigao Samostan sv. Petra, na lokalitetu Monkwearmouth pokraj Rijeke Wear u današnjem Sunderlandu.[1] Nakon tog je 681. podigao Samostan sv. Pavla pokraj Rijeke Tyne u današnjem Jarrowu.[1]

Historija uredi

Ta dva objekta danas su znani kao Opatijska crkva sv. Petra i sv. Pavla, Wearmouth-Jarrow engleski: The Abbey Church of Saint Peter and Saint Paul, Wearmouth-Jarrow.

Anglosaksonski velikaš Benedict Biscop se nakon svog hodočašća u Rim, toliko oduševio kršćanstvom, da je nakon povratka u tadašnju Kraljevinu Nortumbriju odlučio podići samostan kao nukleus iz kog bi se širilo službeno, odnosno rimsko kršćanstvo nasuprot dotadašnjem keltskom kršćanstvu.

Nakon izgradnje prvog, zbližio se sa tadašnjim kraljem Ecgfrithom, i uspio ga oduševiti svojim podhvatom, pa mu je ovaj 682. poklonio dodatno zemljište u obližnjem Jarrowu, da podigne novi samostan.[1]

Ta dva samostana, iako udaljena sedam milja, su se otada kroz historiju smatrali dijelom jedinstvene opatije. To su bili prvi engleski sakralni objekti sagrađeni od kamena, a isto tako i prve građevine koje su imale staklo na prozorima, i finu dekoraciju, zbog tog ih se često naziva kolijevkom engleske umjetnosti i književnosti, pri čemu je za zadnju najzaslužniji Beda Uvaženi, jedan od najpoznatijih pisaca i historičara ranog srednjeg vijeka.

Zlatno doba opatije okončano je nakon što su je norveški Vikinzi orobili 794., a iza tog konačno uništili danski Vikinzi - 860.

Opatija je obnovljena 1083., ali je odtad bila samo omanja ćelija priorata Durhamske katedrale.

Opatija je ukinuta za vladavine kralja Henrya VIII i provođenja reformacije.

Na mjestu samostana u Monkwearmouthu se danas nalazi parohijska crkva sv. Petra, dok je u Jarrowu nalaze ruine zidova i dijelovi crkve sv. Pavla, posvećene 685.[2] I nedaleko od nje muzej - Bede's World (Bedin svijet).

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 History of St Paul’s Monastery, Jarrow (engleski). English Heritage. Pristupljeno 22. 05. 2017. 
  2. Jarrow (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 20. 05. 2017. 

Vanjske veze uredi