Nizozemci/Holanđani
Nederlanders
Ukupna populacija: od 15 do 25 miliona
Populacija: Nizozemska, Belgija, Nemačka, SAD, Južna Afrika
Jezik: nizozemski
Religija: katolici oko 30%,reformisti(kalvinisti) 20%,nereligiozni i ateisti oko 50%,mali broj budisti,muslimani,hinduisti
Etnička grupa: Germani

Nizozemci ili Holanđani (nizozemski Nederlanders) je naziv za germansku etničku grupu koja potječe iz oblasti sjeverozapadne Evrope poznate kao Nizozemska.

Većina predaka današnjih Nizozemaca bili su Franci, koji su se na područje Nizozemske naselili oko godine 400. a kasnije predstavljali jezgru Franačke države. Njenom podjelom je područje Nizozemske pripalo Svetom rimskom carstvu, ali su lokalni plemići relativno brzo ostvarili de facto nezavisnost.

Ključni događaj za stvaranje moderne nizozemske nacije bila je reformacija, koja je, pogotovo u svojoj kalvinističkoj verziji, među stanovnicima Nizozemske našla plodno tlo. To se dogodilo kada je tim oblastima vladala Španija, čiji je dvor bio pod snažnim utjecajem Katoličke crkve te zbog hereze praktički sve Nizozemce osudio na smrt. Uslijedio je dug i krvavi Osamdesetogodišnji rat u kome je sjeverni dio Nizozemske ostvario nezavisnost i profilirao se u jednu od ekonomskih najmoćnijih te kulturno najnaprednijih država na svijetu. Južni dio Nizozemske je ostao pod katoličkom vlašću, te se tamo razvio poseban etnički identitet Flamanaca.

Kao pomorski narod, Nizozemci su u 17. vijeku počeli kolonizirati prekomorske zemlje, te su tako u Sjevernoj Americi osnovali današnji New York, a na jugu Afrike Capetown. U Sjevernoj Americi su nizozemske zajednice u 18. i 19. vijeku asimilirane u novu američku naciju, iako je dio njih - od kojih je najpoznatija sekta amiša - očuvao svoj posebni identitet. Na jugu Afrike se nakon pada kolonije pod britansku vlast nizozemska zajednica otpočela emigraciju u unutrašnjost kontinenta i do kraja 19. vijeka formirala posebni etnički identitet zvan Afrikaneri.

Zbog činjenice da se veliki dio poljoprivrednog zemljišta nalazi ispod razine mora je Nizozemce kroz vijekove natjerala da radišnost prigrle kao svoju najveću vrlinu, isto kao što je prosperitet stečen prekomorskom trgovinom stvorio tradiciju tolerancije po kojoj se Nizozemska danas ističu među svim zemljama Evrope i svijeta. Prvi koji su uživali te plodove bili su Židovi, a kasnije i hugenoti protjerani iz katoličke Francuske. Kasnije se ta tradicija odrazila i kroz prihvaćanje liberalizma u društvenoj sferi - a najpoznatije manifestacije toga jesu seksualna revolucija, legalizacija prostitucije i istospolnih brakova, kao i dekriminalizacija marihuane i tzv. lakih droga. Nizozemsku tradiciju tolerancije je, međutim, u posljednje vrijeme izazvao sve veći broj imigranata iz muslimanskih zemalja koji liberalizam zemlje-domaćina smatraju nespojivim sa svojim vjerovanjima.

Vanjske veze uredi