Nitocris na hijeroglifima
n
t Z5
iX7
r
t
Z4
G7
Za grupu Nitocris v. Nitocris (grupa)

Nitocris (grčki Νίτωκρις) je žena za koju se tvrdi da je bila posljednji faraon VI dinastije Egipta, a možda i prva vladarica Egipta, prva poznata regentica na svijetu i prva od četiri žene za koje se zna da su imale titulu faraona (druge tri su Sobekneferu iz XII dinastije, Hatshepsut iz XVIII dinastije i Kleopatra VII iz Ptolomejske dinastije). Njeno ime se nalazi u Općoj historiji od Herodota i spisima Manethona. Prema Herodotu (Historija ii), ona je pozvala ubojice svog brata, egipatskog kralja, na gozbu a potom ih sve ubile poplavivši zatvorenu sobu vodom iz Nila. Onda je, kako bi izbjegla druge zavjerenike, počinila samoubojstvo (moguće utrčavanjem u zapaljenu sobu). Manethon tvrdi da je sagradila "treću piramidu" u Gizi, koja se obično pripisuje Menkaureu.

O Nitocris, s druge strane, nema spomena u autentičnim egipatskim natpisima pa popriličan broj egiptologa vjeruje da uopće nije ni postojala. Dugo vremena se tvrdilo da se Nitocris pojavljuje na fragmentu Torinskog popisa kraljeva, datiranog u doba XIX dinastije, pod egipatskim imenom Nitiqreti (nt-ỉqrtỉ). Za fragment gdje se to ime pojavljuje se vjerovalo da pripada dijelo kraljevskog popisa posvećenog VI dinastiji, te da je on tako potvrđuje Herodota i Manethona. Međutim, mikroskopska analiza Torinskog popisa kraljeva sugerira da je fragment pogrešno stavljen te da je ime "Nitiqreti" u stvari pogrešan transkripcija imena jasno muškog kralja Netjerkarea Siptaha I, imenovanog u Abidoskom popisu kraljeva kao nasljednik kralja iz VI dinastije Nemtyemsafa II. Na Abydoskom popisu kraljeva Netjerkare Siptah je smješten na mjesto koje odgovara Neitiqreti Siptahu na Torinskom popisu kraljeva.

U fikciji uredi

Nitocris (odnosno Nitokris, s "K" umjesto "C") se spominje u dvije priče The Outsider i Imprisoned with the Pharaohs, koje je napisao H.P.Lovecraft. Spominje se tek usputno te je opisana kao zla kraljica koja vlada utvarama i drugim užasima.

Izvori uredi

  • Newberry, Percy Edward. 1943. "Queen Nitocris of the Sixth Dynasty." Journal of Egyptian Archæology 29:51–54.
  • Ryholt, Kim Steven Bardrum. 2000. "The Late Old Kingdom in the Turin King-list and the Identity of Nitocris." Zeitschrift für ägyptische Sprache und Altertumskunde 127:87–100.
  • Zivie-Coche, Christiane M. 1972. "Nitocris, Rhodopis et la troisième pyramide de Giza." Bulletin de l’Institut français d’archéologie orientale 72:115–138. PDF Arhivirano 2007-09-27 na Wayback Machine-u

Eksterni linkovi uredi

Prethodi:
Merenre Nemtyemsaf II ili Pepi II Neferkare
Faraon Egipta
Šesta dinastija
Slijedi:
Netjerkare ?