Otvori glavni meni
Skica statue Mikerina i njegove kraljice
Mikerinova piramida u Gizi

Menkaura (ili Men-Kau-Re; Mycerinus na latinskom; Mykerinos na grčkom) bio je faraon iz Četvrte egipatske dinastije (cca. 2620. pne.2480. pne.) koji je zapovijedio izgradnju treće i najmanje piramide u Gizi. Njegova glavna kraljica bila je Khamerernebty II.

Neki autori navode da je njegova vladavina trajala 2532. pne.2504. pne. ili 28 godina ali navod iz Torinskog popisa kraljeva od 18 godina se čini uvjerljivijim jer je nekoliko njegovih statua ostalo nedovršeno nakon njegove smrti -- što sugerira mnogo kraću vladavinu -- dok je njegova piramida najmanja od tri kraljevske piramide u Gizi. Njegovo ime znači "Dugo živjeli (ljudi) vitalne moći (Kau) od Ra." Bio je nasljednik Khafre (Kefrena).

Prema Herodotu, Menkaura je bio sin Khufua (grčki Cheopsa), te je poboljšao položaj stanovnika drevnog Egipta koji su bili patili pod vladavinom njegovom oca. Herodot dodaje kako je doživio velike nesreće: jedina kći je umrla prije njega, a tijelo joj je zakopano u drvenom biku (za koga Herodot tvrdi da je očuvan do njegovih dana); te da je u proročištu kod Butoa predskazano da će vladati samo šest godina, ali je Menkaufra lukavstvom uspio vladati ukupno 12 godina i tako izigrati predskazanje (Herodot, Historija, 2.129-133). Ostali izvori tvrde Menkaura nije bio sin Khufua, nego Khafre, koji je bio Khufuov sin.

Menkaura (centar) s boginjom Hathor (lijevo) i boginjom nome (desno) Bazaltna statua u Kairskom muzeju.

[[Datoteka:Mycerinus.jpg|right|thumb|180px|Statua u bostonskom Muzeju lijepih umjetnosti

Eksterni linkoviUredi