Za ostala značenja, vidi Ra (razvrstavanje).

Ra (Re ili Ri, pa i Fra) je egipatski bog Sunca s glavom orla. Ime mu znači "Sunce". On je glavni bog mita Eneada.

Ra na Sunčanoj barci plovi nebom

Stvaranje svemira uredi

 
Ra i Amon

Raov je grad bio Heliopolis. Tamo je Ra nastao kao prvi bog iz oceana Nuna. Prema drugima, to je bio Atum, jedan Raov oblik koji ga predstavlja na zalasku. Kepri ga predstavlja na izlasku. Govorilo se da je Ra svemoguć i stvoritelj svijeta, ali su neki tvrdili da je Gebov sin. Iz Raovog oka je nastala lijepa Hator, a druge su mu kćeri Bastet, Sekhmet, Ma'at. Ra je ispljunuo Tefnut i Šua.

Uloga uredi

Svakog dana Ra putuje nebom u barci. Po noći putuje podzemljem. Dok je tamo, napada ga golema kobra Apop, ali ju svladava Set. Zmija nikad nije do kraja uništena. Ujutro, Ra izlazi iz podzemlja, a rađa ga božica-nebo - Nut. U Novom kraljevstvu nastaje Amon-Ra. To će štovanje prekinuti faraon Amenofis IV. uvodeći promjene u religiji zbog Atona, Sunčevog diska. Na mnogim grobnicama je opisano noćno putovanje Ra, jer su neki mislili da Ra ne putuje podzemljem, već kroz tijelo Nut, koja ga svako jutro rađa. Taj je prikaz nađen u Denderi. Ra je povezan s Horusom u Ra-Harakhtea. Ra se u umjetnosti obično prikazivao kao čovjek, sa faraonskom krunom na orlovoj glavi, nad kojom je često svijetlilo Sunce. Ptica Bennu je Raova "ba", duša.

Ra i Izida uredi

Ra je jednog dana šetao vrtom. Izida, njegova praunuka, je željela doznati njegovo tajno ime. Kad je Ra zaspao, Izida je od njegove sline i malo zemlje stvorila opasnu zmiju. Ona je ugrizla Ra koji je pozvao u pomoć bogove. Jedino je Izida imala rješenje - ali je zatražila od Ra tajno ime. Ra otjera druge bogove, pa pozove Izidu i reče joj svoje tajno ime. Ona tada ima istu moć kao i Ra. Ozdravila ga je uz pomoć napitka.