Unsolved Mysteries

(Preusmjereno sa stranice Neriješene misterije)

Neriješene misterije (engleski Unsolved Mysteries) američka je TV serija koja je počela sa emitiranjem 1987. te stekla kultnu reputaciju zbog obrađivanja raznih neriješenih slučajeva, uključujući i paranormalnih pojava opisanih od raznih svjedoka, kao što su duhovi, NLO-i i neobjašnjivi fenomeni. Uvodna jeziva glazba Petea Scaturra ostala je zaštitni znak emisije. Voditelj je do 2002. bio Robert Stack, kojemu je to bila jedna od najprepoznatljivijih uloga.[1]

Neriješene misterije
Unsolved Mysteries
Logo serije
Unsolved Mysteries
Format dokumentarni, misterij, kriminalistika, parapsihologija
Autor John Cosgrove
Terry-Dunn Meurer
Redatelj Kabir Akhtar
Patrick Taulere
Gabe Torres
Glazba Pete Scaturro
Glumci Robert Stack (1987.-2002.)
Vigirnia Madsen (1998.-1999.)
Dennis Farina (2008.-2010.)
Država podrijetla SAD
Jezik engleski
Broj epizoda 553
Broj sezona 14
Produkcija
Producent Raymond Bridgers
Stuart Schwartz
Jim Lindsay
Izvršni producent(i) John Cosgrove
Terry-Dunn Meurer
Trajanje epizode 44 min.
Emitiranje
TV kuća NBC (1987.-1997)
CBS (1997.-1999.)
Lifetime (2001.-2010.)
Spike (2008.-2010.)
Emitiranje 20. 1. 1987. – 27. 4. 2010.
Vanjske poveznice
Članak o seriji na IMDb-u

Format uredi

Koncept emisije je rekonstrukcija raznih slučajeva prema opisima svjedoka, najčešće u obliku dokumentarnog formata. Autori su često pokušavali da stvarni svjedoci igraju sami sebe, no i profesionalni glumci su katkad rekontruirali neki događaj.[2] Usprkos epizodama u kojima su obrađeni kriminalistički slučajevi, najviše pažnje gledatelja su probudile epizode u kojima su svjedoci opisali neobjašnjive fenomene, kao što otmice vanzemaljaca, duhovi i teorije zavjere.

Autori John Cosgrove i Terry-Dunn Meurer su snimili tri pilota i poslali ga TV kući NBC 1985. Iduće godine, ovi su prikazani pod naslovom "Nestali...jeste li vidjeli ovu osobu?" Uspjeh te tri epizode doveo je do proširenja programa i uključivanje raznoraznih misterija. "Neriješene misterije" su 1987. počele sa redovitim emitiranjem a Robert Stack je postao voditelj. Najveći uspjeh ostvaren je do 1994.-1995., kada je opalo zanimanje gledatelja. Nakon Stackove smrti 2003., Virginia Madsen i Dennis Farina su preuzeli mjesto voditelja.

Slučajevi uredi

"Neriješene misterije" obradile su nekolicinu nepoznatih slučajeva, u rasponu od manje poznatih do onih slavnih diljem svijeta.[2]

  • Kriminalistički slučajevi: epizode su se odvijale oko otmica, sumnjivih smrti, ubojstava, pljački i sličnim događajima.
  • Neobjašnjiva povijest: epizode su se odvijale oko nekih nepoznatih detalja iz prošlosti, kao što je teorija da Billy the Kid i Butch Cassidy nisu umrli kao što je opisano; da je Anastazija Romanov preživjela ubojstvo njene obitelji; da je atentat na Martina Luthera Kinga, Jr. bila zavjera te da je Kurt Cobain umoren.
  • Paranormalni incidenti: epizode su se odvijale oko svjedončanstava o čudima, susretima sa NLO-ima (slučaj Roswell, incident u Rendleshamskoj šumi, NLO incident u Pheonixu, NLO incident u Belgiji), viđenjima duhova, Bigfoota i drugim neobjašnjivim fenomenima.

Izvori uredi

  1. Obituary: Robert Stack. BBC News. 15. svibnja 2003. Pristupljeno 4. listopada 2011. 
  2. 2,0 2,1 John J. O'Connor (20. travnja 1992). Critic's Notebook; A TV 'Reality' of Dramatizations and Platitudes. Pristupljeno 4. listopada 2011. 

Vanjske veze uredi