Robert Langford Modini Stack (13.1. 191914.5., 2003) bio je Emmyjem nagrađeni kazališni i filmski glumac. Najpoznatiji je po nizu filmskih uloga i nastupu u TV seriji The Untouchables kao i voditelj TV-emisije Unsolved Mysteries.

Robert Stack
Stack u januaru 1981.
Biografske informacije
RođenjeRobert Langford Modini Stack
(1919-01-13)13. 1. 1919.
Los Angeles, SAD
Smrt14. 5. 2003. (dob: 84)
Beverly Hills, SAD
SupružnikRosemarie Bowe (1956-2003, njegova smrt, 1 sin, 1 kćer)
Znamenite uloge

Biografija uredi

Stack se rodio u porodici reklamnog agenta, te je djetinjstvo i mladost proveo u Evropi gdje je francuski i italijanski naučio prije engleskog jezika. U Italiji je kao mladić započeo sportsku karijeru u streljaštvu i kao igrač pola.

Pri povratku u rodni Los Angeles se upisao u Univerzitet Južne Kalifornije (USC) te počeo pohađati tečajeve glume. Njegov markantni izgled, glas i talent nisu ostali nezamijećeni od holivudskih agenata. Kada je posjetio Universal Studios godine 1939. producent Joe Pasternak mu je predložio da testira svoje glumačke sposobnosti u ljubavnoj sceni s lijepom glumicom Helen Parrish. Stack je s oduševljenjem pristao i iste godine glumio u filmu First Love. Godine 1942. je u filmu To Be or Not to Be nastupao zajedno s Carole Lombard, u koju je bio zaljubljen. Stack je kasnije u svojoj autobiografiji napisao kako ga je ona podučila mnogim glumačkim trikovima, te kako je bio shrvan kada je čuo za njenu smrt u avio-nesreći.

Stack je poslije pristupio ratnoj mornarici i dvije godine služio kao artiljerijski instruktor. Poslije se vratio u Hollywood i postupno izgradio reputaciju kao jedan od vrhunskih dramskih glumaca. 1950-ih je imao mnoge hvaljene, iako sporedne, uloge u filmovima kao što su High and the Mighty te Written in the Wind.

Godine 1959. Stack je angažiran za ulogu Eliota Nessa u TV-seriji Untouchables. Serija je doživjela ogromnu popularnost, a Stackov hladni ali efektni način glume mu je donio nagradu Emmy. Stack se nakon toga rjeđe pojavljivao u filmovima i TV-serijama.

Činjenicu što je uglavnom glumio likove bez trunke smisla za humor je kasnije iskoristio u parodijama kao što su Airplane! i BASEketball.

Godine 1988. Stack je postao redovni voditelj dokumentarne serije Unsolved Mysteries posvećene neriješenim kriminalističkim slučajevima i paranormalnim događajima. Iako je Stack bio skeptičan prema nekim paranormalnim fenomenima, tvrdio je da su ga na nastup u seriji potakla i neka paranormalna iskustva u vlastitom životu.

Filmografija uredi

Bibliografija uredi

Eksterni linkovi uredi