Modra lasta je školski časopis u izdanju Školske knjige, koji izlazi od 1954. godine jednom mjesečno tijekom školske godine, na oko 52 stranice, a ima distribuciju po Hrvatskoj. Časopis slijedi nastavni program viših razreda osnovne škole, zanimljiv i poučan časopis za djecu od 5. do 8. razreda osnovne škole, ali i starijima te služi kao dopunski didaktički materijal na satovima hrvatskoga jezika, medijske, likovne i glazbene kulture te povijesti, zemljopisa, biologije i ostalih predmeta. Po naravi je za naobrazbu i zabavu. Bavi se razinim aktualnim temama vezanim uz znanost, obrazovanje, kulturu, glazbu, sport, film, modu, itd. Modra lasta potiče stvaralaštvo mladih kroz rubrike:

  • Učenici suradnici,
  • Gosti urednici,
  • Prikazi školskih listova,
  • Pljesak
  • Glavna urednica
Modra lasta
UrednikBarbara Zlatar Kramber
Kategorijeedukacijsko-zabavni časopis
Učestalostjednom mjesečno tokom školske godine
IzdavačŠkolska knjiga, d.d.
Godina osnivanja1954.
ZemljaHrvatska
SjedišteZagreb
Jeziksrpskohrvatski
Websiteskolska.com.hr

Sve to potiče se putem literarnih, likovnih, novinarskih, stripovskih i fotografskih nagradnih natječaja. U sadržaj Modre laste uvršteni su i sadržaji zabavnog karaktera kao što su modna i glazbena rubrika te enigmatski prilozi uz zabavne kvizove, nagradne zadatke i zabavne psihotestove.

Modra lasta(vica) je maskota časopisa i njena se silueta uvijek nalazi na naslovnici

Teme su obrađivane na jednostavan i zanimljiv način te ih svi mogu shvatiti. Osim raznih tema koje se mijenjaju iz mjeseca u mjesec, tu su i stalne rubrike (Među nama, Lastanov kutak) i kutak za mlade enigmatičare. Modra lasta objavljuje i autorski strip najeminentnijih hrvatskih crtača stripova a strip lik Lastan je također neizostavni dio Modre laste, koji već godinama pomaže djeci na svoj humorističan/ozbiljan način. Na trećoj stranici časopisa nalazi se strip "Modra", čiji je glavni lik Modra, djevojka plave (modre) kose, koja razvrstava poštu i ne voli urednike. Hrvatska gospodarska komora je Modroj lasti dodijelila znak Izvorno hrvatsko [1] te je uz Smib jedini časopis sa tim znakom.

Povezano uredi

Izvori uredi

Eksterni linkovi uredi