Ovo je glavno značenje pojma Kviz. Za druga značenja, v. Kviz (razvrstavanje).

Kviz je vrsta društvene igre zasnovane na ispitivanju znanja i vještina iz različitih područja, najčešće takmičarskog karaktera.[1] U nekim državama kviz je vrsta testa u obrazovanju kao pokazatelj znanja, vještina ili sposobnosti.

Komplet za dječji kviz "Pim-pam-pet"

Porijeklo uredi

Edip se, odgovarajući na Sfinginu zagonetku, (uvjetno) smatra prvim sudionikom kviza u povijesti.

Riječ "kviz" potječe iz engleskog jezika, od riječi quiz.

Prema urbanoj legendi riječ "kviz" izmislio je vlasnik Dablinskog kazališta Richard James Daly. On se okladio da će u roku od 24 sata uvesti novu riječ bez značenja koja će se ustaliti u govoru i ući u engleski jezik. Dobio je okladu tako što je unajmio skupinu dječaka koji su kredom po zidovima u cijelom Dablinu ispisivali riječ "quiz". Sutradan je riječ već postala popularna jer su se ljudi međusobno pitali za njeno značenje.[1]

Međutim, riječ se u engleskom jeziku spominje i ranije (1782) u značenju "čudak".

Po jednoj teoriji, jezikoslovci povezuju riječ quiz s riječima question (pitanje) i inquisitive (radoznao). Po drugoj teoriji, quiz potječe od quis (to quiz, upitati), odnosno od latinskog Qui es? (tko si ti?).

Popularizacija uredi

Igra je u javnost ušla preko radija ranih 1930-ih u SAD, a svoj vrhunac popularnosti radijski kvizovi postigli su 1940-ih. 1950-ih počeo je zamah televizijskih kvizova. Pod američkim utjecajem ubrzo su se proširili i po Evropi.

U Hrvatskoj su također stekli veliku popularnost. Najistaknutiji autor bio je Lazo Goluža, čiji su kvizovi Tri, dva, jedan... ali vrijedan, Pješčani sat, Brojke i slova i Kviskoteka postigli masovnu gledanost u čitavoj SFRJ.[2]

Takmičenje uredi

I danas su kvizovi veoma popularni. Javljaju se u više oblika, u različitim medijima i s različitom organizacijom:

Televizijski kvizovi uredi

Najbrojniju publiku još uvijek imaju televizijski kvizovi. Većina kvizova ima neku svoju shemu takmičenja pa mogu biti pojedinačni ili skupni, između sebe ili "protiv televizije". Neki popularniji kvizovi u Hrvatskoj su:

Radijski kvizovi uredi

Kod radijskih kvizova obično pojedinac odgovara na pitanja do postizanja cilja (osvajanja nagrade) ili do netočnog odgovora.

Pub-kvizovi uredi

Ova vrsta kvizova popularna je na zapadu, naročito u engleskim pubovima (Pub quiz, Quiz Nights ili Trivia nights). Studija iz 2009. procjenjuje broj kvizova na 22.445 tjedno u UK.[3]. U njima sudjeluju takmičari u timovima, a cilj je skupljanje poena. Nagrade mogu biti različite, kao na primjer sanduk pića, razni vaučeri, a ako se za sudjelovanje u kvizu plaća kotizacija, nagrade mogu biti i novčane.

Za razliku od UK, u SAD je koncept pub-kvizova komercijaliziran pa tako više kviz-kompanija organiziraju kvizove u barovima i restoranima, a sudjelovanje se redovito plaća.[4]

Računalne igre uredi

Postoji više kvizova izdatih kao računalne igre. Neki uspješni kvizovi su izdati i kao računalne igre, npr. Who Wants to Be a Millionaire?. Kvizovi se mogu igrati i on-line preko interneta, kao npr. Fun Trivia[5].

Školski kvizovi uredi

Školski kvizovi se često organiziraju kao takmičenja između škola. Cilj im je da kroz igru motiviraju učenike za učenje i postizanje boljih rezultata u školi, na primjer u Hrvatskoj ekološki kviz "Lijepa naša" i "Baština čovječanstva".

U nekim zemljama (SAD, Kanada, Indija) kvizovi predstavljaju vrstu kraćih i jednostavnijih testova za provjeru znanja učenika ili studenata.

Svjetski rekordi uredi

Po Guinnessovoj knjizi rekorda najveći kviz, pod nazivom "Kviz za život", održan je 11. XII. 2010. u belgijskom gradu Gentu i na njemu je sudjelovalo 2.280 takmičara.[6]

Po istom izvoru, televizijski kviz koji se najduže emitira je It's Academic. On se kontinuirano emitira od 7. X. 1961. na američkoj televiziji NBC4.[6]

Vidi još uredi

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 "Hrvatska opća enciklopedija", knjiga 6, str. 382, Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Zagreb 2004. ISBN 953-6036-36-3
  2. Lazo Goluža, Darko Novaković, "Kviskoteka: igra kvizova", Grafički zavod Hrvatske", Zagreb 1990. ISBN 86-399-0233-X
  3. „Statistika Pub kvizova”. dpquiz.co.uk. Pristupljeno 29.07.2009. 
  4. TriviaReviews.com Popis kviz-kompanija”. Arhivirano iz originala na datum 2011-12-04. Pristupljeno 27.09.2011. 
  5. Web stranica Fun Trivia
  6. 6,0 6,1 Guinness World Records

Vanjske poveznice uredi