1 protiv 100 hrvatski je televizijski kviz u produkciji HRT-a koji potječe iz Nizozemske, a prva epizoda prikazana je na prvom programu HRT-a 17. I. 2008. u 20 sati.

1 protiv 100
Format televizijski kviz
Narator Tarik Filipović
Država podrijetla Hrvatska
Jezik hrvatski
Produkcija
Trajanje epizode 60 minuta
Emitiranje
U Hrvatskoj HRT1
Emitiranje 17. I. 2008. – 26. VI. 2011.

Koncept emisije uredi

U kvizu se između sto natjecatelja na galeriji nasumce izabere jedan, koji postaje glavni natjecatelj i dolazi naprijed pored voditelja kviza Tarika Filipovića. Nakon predstavljanja, može birati između dvije teme i iz one koju odabere dobija pitanje i tri ponuđena odgovora. Kada voditelj postavi pitanje i ponudi tri odgovora, onda prvo odgovara sto natjecatelja s galerije putem svojih tastatura, a za to imaju šest sekundi. Nakon toga odgovara glavni natjecatelj, a za njega je vrijeme odgovaranja neograničeno. Ako netočno odgovori, ispada iz igre i odlazi bez ičega. Ako točno odgovori, gleda se koliko je od početnih sto natjecatelja s galerije netočno odgovorilo (ako je to npr. 46, onda natjecatelj dobija 46.000 kuna, a tih 46 nisu više u igri). Svi s galerije koji netočno odgovore ne mogu više igrati sve dok se ne izabere novi glavni natjecatelj, a to se vidi po tome što se kućice u kojima se natjecatelji nalaze zacrvene i kasnije zamrače.

U slučaju da svi natjecatelji s galerije (najčešće kada ih ostane samo nekoliko) odgovore netočno, voditelj to obavezno napomene glavnom natjecatelju prije nego što on kaže svoj konačni odgovor na postavljeno pitanje, te tada ima pravo odustati i odlazi s dosad osvojenim iznosom. Također u toj situaciji može koristiti mogućnost udvostručenja (ako mu je preostala) te nakon tog odgovara na pitanje i ako točno odgovori, osvaja duplo veći iznos. Ako pogriješi, napušta igru bez ičega.

Ako je na galeriji, nakon što je glavni natjecatelj dao pogrešan odgovor, preostao neki natjecatelj koji je točno odgovorio na to pitanje, onda oni dijele nagradu od 20.000 kuna, i samo između njih se bira sljedeći glavni natjecatelj, koji dolazi pred voditelja.

Džokeri uredi

Igra sadrži dva džokera: "preskoči" i "dvostruko". Njih može koristiti samo glavni natjecatelj, dok natjecatelji s galerije moraju odgovarati na sva pitanja u zadanom vremenu od 6 sekundi. Nakon što je pobijedio 80% natjecatelja s galerije, igrač može kao temu dobiti "preskok plus". To mu daje pitanje na kojem može iskoristiti džoker "dvostruko", ali ne i "preskok", a ako točno odgovori, dobija "preskok plus" kao četvrti preskok.

"Preskoči" uredi

"Preskoči" je džoker kojim se preskače trenutno pitanje, ali se natjecateljev iznos upola smanjuje i ne dobiva nikakav novac, čak i ako netko na galeriji krivo odgovori.

"Dvostruko" uredi

"Dvostruko" je džoker kojeg igrač može iskoristiti ako je potpuno siguran da zna odgovor. Tim džokerom osvojeni se iznos može udvostručiti. Ako svi natjecatelji s galerije odgovore točno pa glavni natjecatelj ne dobiva ništa, ni ovaj džoker mu neće pomoći da nešto dobije.