Najslabija karika

Najslabija karika televizijski je kviz koji je prvi put emitiran u Ujedinjenom Kraljevstvu na programu BBC 2 14. VIII. 2000. Od tada su prava za emitiranje otkupile mnoge svjetske televizijske kuće. Originalna verzija kviza, koju vodi Anne Robinson, 18. XII. 2006. dosegla je 1000 epizoda. U Hrvatskoj je emitiranje kviza počelo u travnju 2004. kao polusezona, a nove sezone počinju krajem rujna i traju do lipnja.Hrvatska verzija ovog kviza je jedina verzija koja je pored Britanske verzije dosegla 1000 epizoda (1008).

Najslabija karika
The Weakest Link
Format kviz-šou
Narator Nina Violić
Daniela Trbović
Mirko Fodor
Država podrijetla Hrvatska
Jezik hrvatski
Broj epizoda 1008
Produkcija
Trajanje epizode 40 minuta
Emitiranje
U Hrvatskoj HRT1
Emitiranje 26. IV. 2004. – 31. V. 2010.
Daniela Trbović u Studiju 7 HRT-a

Pravila kviza

uredi

U igri sudjeluje ekipa od osmero natjecatelja koji se međusobno ne poznaju. No, da bi imali šanse osvojiti nagradu, moraju raditi kao ekipa, ali samo jedan osvaja novčanu nagradu do 90.000 kuna. Iz kruga u krug, igrači se međusobno nominiraju i natjecatelj koji dobije najviše glasova svojih suigrača, napušta igru kao najslabija karika. U finale kviza idu dvije osobe koje zadnje ostanu u igri. U finalu se svakom natjecatelju postavlja do pet pitanja, a pobjednik je onaj koji ima više točnih odgovora.Ukoliko su natjecatelji dali jednak broj točnih odgovora prelazi se na igru na ispadanje gde se idalje odgovara u paru s tim što ako neko netočno odgovori on gubi.

Prikupljanje novca

uredi

Cilj je u svakom krugu, u zadanom vremenu, odgovoriti točno na pitanje i osvojiti maksimalni iznos od 10.000 kuna. Najbrži put za to je napraviti uzastopan niz od osam točnih odgovora. U slučaju da natjecatelj odgovori netočno, niz se prekida i gubi se sav novac osvojen u tom nizu. Ali, ako natjecatelj koji je na redu za odgovaranje kaže "banka" prije nego mu je postavljeno pitanje, bankira se sav novac osvojen u tom nizu i počinje se graditi novi novčani niz. Dakle, u sljedeći krug se prenosi samo bankirani novac.

U zadnjem, sedmom krugu, u kojem igraju samo dva natjecatelja, finalista, sav bankirani iznos se utrostručuje i dodaje prethodno osvojenom iznosu.

Do sada najveći osvojeni iznos u kvizu iznosi 63.800 kuna (4. III. 2008), a najmanji iznos koji je osvojen jest samo 3.800 kuna (2. IV. 2009).

Statistika igre

uredi

U svakom krugu kompjuterski se bilježe odgovori natjecatelja i tako se radi statistika tko je najjača, a tko najslabija karika. Statistički najjača karika je natjecatelj koji je imao najviše točnih odgovora i koji je najviše bankirao u tom krugu. Statistički najslabija karika je natjecatelj koji je imao najmanje točnih odgovora i koji je najmanje bankirao.

U slučaju da se ni tako ne može utvrditi tko je najjači ili najslabiji u tom krugu, gleda se minuli rad, odnosno uspjeh u prethodnim krugovima. Natjecateljima u igri se ne govori tko je statistički najbolji ili najlošiji, već to sami moraju procijeniti.

Odabir najslabije karike

uredi

U prvih šest krugova natjecatelji slobodnom procjenom odabiru jednog natjecatelja za kojeg smatraju da bi trebao napustiti igru te pišu njegovo ime na nominacijsku pločicu. Voditelj kviza nakon okretanja pločica ima pravo zatražiti od natjecatelja koji je izbacio najslabiju kariku pojašnjenje zbog čega je odabrao baš tu osobu.

U slučaju da više osoba ima jednak broj glasova za izbacivanje iz igre, natjecatelj koji je statistički najjača karika odlučuje tko napušta igru i ima pravo promijeniti odluku koju je napisao na nominacijsku pločicu. Natjecatelji moraju biti svjesni da u svakom krugu može biti bilo tko izbačen pa tako i osoba koja nije statistički najslabija karika.

Razlozi izbacivanja ne moraju biti povezani sa znanjem pokazanim u kvizu, već iz osobnih razloga ili iz pohlepom za pobjedom. Nakon svakog izbacivanja, natjecatelj koji je napustio igru daje kratak intervju u kojem se osvrće na igru i daje svoje mišljenje o natjecateljima koji su ostali u igri.

Voditelj

uredi

Voditelj kviza je najčešće žena. Voditelj odnosno voditeljica kviza mora biti odjevena u tamnu (crnu) odjeću te mora biti hladna prema natjecateljima i što više ih provocirati i ismijavati njihovo neznanje.

Hrvatska verzija "Najslabije karike"

uredi

U svakoj verziji kviza, pa tako i u hrvatskoj, pravila moraju biti i jesu identična izvornom engleskom kvizu. Voditeljica kviza u prvoj sezoni bila je Nina Violić, dok je nakon nje vođenje kviza preuzela Daniela Trbović. U ožujku 2010. kviz je zbog bolovanja voditeljice privremeno vodio Mirko Fodor do travnja 2010.godine.Do kraja emitiranja kviza vodi Daniela Trbović (31.svibanj)

Eksterni linkovi

uredi