Ovo je članak o otoku Long Island u američkoj državi New York. Za ostala značenja v. Long Island (razvrstavanje)

Long Island (engleski Dugi Otok) je otok koji predstavlja dio američke federalne države New York. Ima površinu od 3567 km² (1,377 kvadratnih milja) i, prema procjenama iz 2005. godine, oko 7,536 miliona stanovnika. Predstavlja najveći otok kontinentalnih SAD, te najnastenjeniji otok od svih američkih država i teritorija, odnosno 17. najnastanjeniji otok na svijetu, tako da ima više stanovništva nego japanski otok Hokkaido ili države kao što su Irska i Jamajka. Kao što mu ime govori, otok je prilično dug te se prostire dužinom od 190 km (118 milja) od njujorške luke, dok je relativno uzak te u prosjeku ima između 18 i 32 km između obale Atlantika i Zaljeva Long Island. Američki Indijanci su Long Island prozvali Paumonauk, što znači "otok u obliku ribe."

Mercatorova projekcija Long Islanda

Na zapadnom dijelu Long Islanda se nalaze njujorške gradske općine Brooklyn (Okrug Kings) i Queens (Okrug Queens); istočno od njih se nalaze okruzi Nassau i Suffolk. Međutim, kolokvijalno se naziv "Long Island" ili "the Island" (Otok) koristi jedino za prigradske/seoske okruge Nassau i Suffolk; više gradska naselja Brooklyn i Queens se smatraju dijelom grada New Yorka.

Long Island je poznat po prosperitetu i kvalitetnom životu svojih stanovnika. Prema podacima iz popisa od 2000. godine, Okrug Nassau se smatra drugi najbogatiji okrug države New York, isto kao i šesti najbogatiji u SAD. Okrug Suffolk je poznat po mnogim zajednicama koje žive na plažama, uključujući hvaljeni Hamptons.

Prema indeksu kriminaliteta kojeg vodi FBI, Long Island (Nassau-Suffolk) ima drugu najnižu stopu kriminaliteta u SAD.

Eksterni linkovi uredi