Lollobrigida Girls


Lollobrigida Girls, poznate i kao Duo Lollobrigida, VIS Lollobrigida ili samo Lollobrigida, je hrvatski ženski electro-pop sastav. Od 2008. nadalje članovi VIS Lollobrigida su i tri Slovenca (Kleemar, David, Jernej) pa je time sastav postao hrvatsko-slovenski.

VIS Lollobrigida Girls
Sastav Lollobrigida na Weekend Media Festivalu
Muzički rad
Period aktivnosti2003. -
Mjesto osnivanjaHrvatska
Žanrelectro-pop, synthpop
Trash
Diskografska kućaDOP Records-Menart
Članovi
Trenutni članoviIda, Petra, Jernej, Kleemar, Marko, Ivan
Bivši članoviNatalija, Anise, Sanja, Zoki, Lora, Ivana, Shinec, David

Članovi Lollobrigide uredi

  • Ida Prester, Petra Cigoj (vokal)
  • Jernej Šavel, Kleemar (Matej Končan), Marko Turkalj, Ivan Levačić Levi

Rana povijest uredi

Glazbeno ishodište sastava Lollobrigida je demo-CD iz 2003. kojeg je autorica Ida Prester tada podjelila određenom broju pripadnika zagrebačke underground/alternativne glazbene scene. Na tom demo-uratku, tipičnom proizvodu Lo-Fi glazbene estetike, autorica glazbe i tekstova Ida Prester ujedno izvodi sve instrumentalne i vokalne dionice. Žanrovski, glazba sa demo-CD-a, pa i kasnije objavljenih albuma, pripada svijetu electro-popa/synthpopa. Usprkos svim tehničkim i interpretativnim manjkavostima, nekim kritičarima [1], uočavajući draž nepatvorene iskrenosti, pjesme s demo CD-a sviđaju se više nego produkcijski dorađena izdanja istih pjesama na službenim albumima grupe Lollobrigida. Na demo CD-u nalazi se 11 pjesama od kojih su sve, osim "Igračke", "Tvoje riječi", "Motormouth" i "10 katova", objavljena na službenim albumima. U javnom izvođenju pjesama sa demo CD-a Idi se pridružuje Natalija Dimčevski te nastupaju pod imenom Lollobrigida Girls.

Kao dvojac, Lollobrigida Girls imaju prvi veći javni nastup u lipnju 2003 u zagrebačkom KSET-u, kao predgrupa njemačkom trash-glazbeniku Mambo Kurtu, stvarajući odmah velik interes na zagrebačkoj underground glazbenoj sceni. U originalnoj postavi nastupaju Ida Prester i Natalija Dimčevski. U veljači 2004. prvi put nastupaju same i uspijevaju napuniti zagrebački Studentski centar; nakon toga potpisuju ugovor s izdavačkom kućom DOP Records/Menart.

U lipnju 2004. nastupaju na trećem Zagreb Prideu.

U rujnu 2004. izlazi im prvi singl "Party". Čestim pojavljivanjima na TV i radijskim postajama, kao i različitim tiskovinama (u magazinu "Elle" pojavile su se odjevene u odjeću skrojenu od plastičnih vreća za smeće), te drugim, blagdanskim singlom "Nesretan Božić", kao i nastupom na velikom koncertu Fiju Briju, uspijevaju održati interes javnosti do izlaska debitantskog albuma Cartoon Explosion u svibnju 2005. Album su djevojke i predstavile koncertom u zagrebačkom KSET-u, na kojem im je predgrupom bio ženski srpski hip-hop dvojac Bitcharke na travi.

VIS Lollobrigida uredi

U 2006. Lollobrigida mijenja sastav (odlazi Natalija), a donekle i scensko-glazbenu koncepciju. Napušta se računalom generirana matrica kao jedina glazbena podloga za vokale i uvode 'živi' instrumenti. Uz Idu Prester, osnivačicu i konstantu Lollobrigide, ostali članovi sastava se relativno često mijenjaju a imenu se dodaje prefix 'VIS'. Te godine VIS Lollobrigida započinje rad na novom albumu Lollobrigida Incorporated koji je svjetlo dana ugledao u svibnju 2008, promocijom u zagrebačkom klubu Tvornica. U 2005. objavili su singl "Straight Edge" te popratni video-spot (režija Kristina Jeren). Iste godine objavljen je singl "Bubblegum boy" a potom, u 2006, i video-spot (režija Dalia Pintarić) emitiran na MTV-Adria i mnogim lokalnim TV-postajama. Iste godine objavljen i singl te video-spot "Moj dečko je gay" (također u režiji Dalie Pintarić). U 2008, prije objave novog albuma, objavili su singl (a potom i video spot, režija Sašo Podgoršek) "Miss Right and Mr. Wrong" koji je zaposjeo prva mjesta na top-listama mnogih nacionalnih i lokalnih radio stanica u Hrvatskoj. U 2009, gotovo godinu dana nakon zadnjeg singla objavili su singl i video spot za pjesmu "Volim Te" koji je režirao Filip Filkovic. Spot je emitiran na mnogim TV-postajama a na listi 'Pure MTV Adria Chart list' zaposjeo je prvo mjesto [2]. U lipnju 2010. objavljen je singl "Bivša cura" a u listopadu 2010. Istoimeni video spot u režiji Maide Srabović i Vedrana Štefana. Dana 7. ožujka 2011. na tv postaji MTV Adria premijerno je objavljen singl i video spot "Kompjuter"[3]. Spot je režirao Mishel Kovačić. Video spot singla "Sex on TV, sex on the radio" [4] premijerno je prikazan 31. listopada na lokalnom MTV-u. Spot su režirali Timy Šarec i Ivan Badanjak. Video spot "Ja se resetiram" [5], za istoimenu pjesmu s albuma "Pilula", premijerno je prikazan 18. lipnja 2012. na portalu Index.hr. Spot su izradili sami članovi sastava Lollobrigida (Ida i Kleemar), a sniman je isključivo kamerom mobitela [6]. Video spot za singl "Pilula" s istoimenog albuma promoviran je 3.12.2012. ponovo na portalu Index.hr te istovremeno na MTV Adria [7]. Video je snimljen u Beogradu (snimatelj i montaža Vladimir Miladinović), grad u koji se je u rujnu 2012. preselila Ida Prester [8]. Video spot singla "Stroboskop" sa albuma "Pilula" promoviran je na MTV Adria 25.3.2013. [9]

Tokom 2011 u brojnim interview-ima Ida Prester ističe rad članova Lollobrigide na novom, trećem, albumu. Album je najavljen singlovima i videospotovima objavljenim 2011 te neposredno, nekoliko dana pred promocijom albuma, novim singlom "Malo vremena". Dana 21. siječnja 2012. album pod nazivom "Pilula" promoviran je koncertom u zagrebačkom klubu Tvornica. U ožujku 2013. glazbeni portal Popboks proglasio je, na temelji glasova svojih čitatelja, album "Pilula" najboljim regionalnim albumom u 2012. [10]

Glazbeno-scenski izraz uredi

 
Sastav Lollobrigida na ulicama Zagreba, travanj 2010.

Tekstovi pjesama, glazba i scenski nastup podjednako su važni elementi Lollobrigidinog 'proizvoda' [11]. Inzistirajući na iskrenosti i originalnosti uočljiv je odmak od uobičajenih glazbenih i tekstualnih stereotipa kao i svjesno odabrana žanrovska nedefiniranost. Za razliku od inzistiranja na iskrenosti, glazbenoj i općenito interpretativnoj perfekciji Lollobrigida ne posvećuje veliku pažnju ali zato inzistira na (auto)ironijskom odmaku, zabavnosti i 'otkačenosti'[12].

Ida Prester autorica je svih tekstova a istovremeno je, gledajući u cjelini dosadašnjeg opusa, glavni autor glazbe [13]. Kao su-autori glazbe na pojedinim pjesmama pojavljuju se Dalibor Platenik, DJ Ludwig, Zoran Pleško i Lora Šuljić. U ocjeni Lollobrigide kritika stoji u potpunom raskoraku, od ocjene o marginalnoj vrijednosti i važnosti [14] pa do mišljenja: '...Lollobrigida is the biggest thing that Croatia gave to the international music scene in the past years...' [15], dok poznati svjetski vodič Time Out posvećen Hrvatskoj svrstava Lollobrigidu, u sekciji Glazba, među 115 najvažnijih ljudi i mjesta suvremene hrvatske kulture [16]

Nastupi uredi

Od osnutka do danas Lollobrigida je imala mnogobrojne nastupe u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, BiH, Austriji, Mađarskoj... Osobito se ističe serija nastupa na Novosadskom EXIT festivalu gdje su, sa sedam uzastopnih sudjelovanja od 2004., postali svojevrsni zaštitni znak Elektrana pozornice tog festivala. U pravilu, nastupi na EXIT-u popraćeni su dobrim kritikama [17]. U 2009. VIS Lollobrigida je na EXIT-u po prvi put nastupila na Fusion-pozornici tog festivala. U 2010. sastav Lollobrigida je 10. srpnja nastupio na Main Stageu EXIT festivala.

1. rujna 2009. godine MTV Adria nominirala je sastav Lollobrigida za Best Regional Act Award, zajedno sa četiri sastava iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije. Na temelju rezultata glasovanja Internetom, objavljenog 12. listopada 2009. godine[18], sastav Lollobrigida je pobijedio u natjecanju za nagradu. Osvajanjem Best Regional Act Award MTV Adria-e automatizmom su nominirani i za natjecanje za Best European Act u sklopu MTV Europe Music Awards 2009. Sastavu je nagradu Best Regional Act Award uručio srpski glazbenik Momčilo Bajagić Bajaga u Berlinu 5. studenog 2009. godine, gdje je Lollobrigida boravila kao gost MTV-a. Nakona uručenja MTV nagrade Lollobrigida nastupa na brojnim koncertima u Zagrebu, Beogradu, Novom Sadu, Ljubljani, Splitu. Koncerte u Beogradu (18. prosinca 2009. - Dom Omladine) i Ljubljani (15. siječnja 2010. - Kino Šiška) kritika je popratila izrazima oduševljenja[19][20].

Tokom 2011. godine sastav Lollobrigida nastupa na brojnim uglednim festivalima u Hrvatskoj (festivali Terraneo, Hartera i dr.) i susjedstvu. Nakon izostanka u 2011. godini Lollobrigida ponovo, osmi put, nastupa na festivalu EXIT u Novom Sadu. Nastup je održan 13. srpnja 2012. na festivalskoj pozornici Fusionu. U 2012. također su brojni nastupi na festivalima u regiji, poput Mixer[21] i Warrior Dance-Prodigy[22] festivala (Beograd, Srbija), Lent (Maribor, Slovenija) i Schengenfest[23] (Vinica, Slovenija). Posebno se ističe pozvano [24] sudjelovanje na koncertu Tribute to R.E.M 9. rujna 2012. na Kongresnom trgu [25] (Ljubljana, Slovenija) sa naručenom vlastitom obradom Shiny Happy People sastava R.E.M. U 2013., uz brojne nastupe u Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj, Lollobrigida ponovo, po 9. put, nastupa na EXIT festivalu. Lollobrigida je nastupila pred brojnom publikom [26] na novoj 'Riffs & Beats' pozornici festivala.

Diskografija uredi

 
Nastup Lollobrigide na glavnoj pozornici festivala EXIT, 10. srpnja 2010.

Albumi uredi

Singlovi uredi

  • "Party" (2004., poznat i kao "The Party")
  • "Nesretan Božić" (2004.)
  • "Straight Edge" (2005.)
  • "Bubblegum Boy" (2005.)
  • "Ružna Djevojka" (2005.)
  • "Moj dečko je gay" (2006.)
  • "Miss Right and Mr.Wrong" (2008.)
  • "Volim te" (2009.)
  • "Bivša cura" (2010.)
  • "Kompjuter" (2011.)
  • "Sex on TV, sex on the radio" (2011.)
  • "Malo vremena" (2012.)
  • "Ja se resetiram" (2012.)
  • "Pilula" (2012.)
  • "Stroboskop" (2013.)
  • "Reklama" (2013.)



Izvori uredi

  1. http://www.discogs.com/artist/Lollobrigida
  2. Pure MTV Adria Chart list, 30.08.2009.
  3. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2011-05-20. Pristupljeno 2013-11-14. 
  4. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2013-05-14. Pristupljeno 2013-11-14. 
  5. http://www.index.hr/vijesti/clanak/ja-se-resetiram-premijerno-pogledajte-novi-spot-lollobrigide/621262.aspx
  6. http://www.index.hr/vijesti/clanak/ja-se-resetiram-premijerno-pogledajte-novi-spot-lollobrigide/621262.aspx
  7. http://www.index.hr/mtv/clanak/32338/mtv-premijera-lollobrigida--quotpilulaquot.aspx[mrtav link]
  8. http://www.tportal.hr/showtime/estrada/215296/Presretna-sam-u-ljubavi-ali-i-posao-cu-prebaciti-u-Beograd.html
  9. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2013-04-25. Pristupljeno 2013-11-14. 
  10. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2013-03-07. Pristupljeno 2013-11-14. 
  11. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2010-04-13. Pristupljeno 2013-11-14. 
  12. http://www.citymagazine.rs/page.php?id=1448[mrtav link]
  13. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2011-11-28. Pristupljeno 2013-11-14. 
  14. n.pr., recenzija u Dop magazinu, v. Cartoon Explosion
  15. najava pozvanog nastupa Lollobrigide na Sziget festival 2008, http://www.budapestinfo.hu/en/calendar_of_events/sziget_festival_2008[mrtav link])
  16. http://www.timeoutcroatia.com/culture/
  17. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2009-09-14. Pristupljeno 2013-11-14. 
  18. MTV Adria.com - Najbolji u Europi Arhivirano 2009-10-15 na Wayback Machine-u
  19. Dobrevibracije.org - Koncerti i recenzije
  20. Vecer.com - Lollobrigida je lakmusov papir
  21. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2012-06-06. Pristupljeno 2013-11-14. 
  22. http://www.mondo.rs/s259652/Zabava/Muzika/Warriors_Dance_Festival_odusevio_Beograd.html
  23. http://www.rtvslo.si/zabava/druzabna-kronika/foto-in-video-mladostniski-kriki-in-modrcki-v-zraku-vse-to-na-schengenfestu-za/288836]
  24. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2013-01-27. Pristupljeno 2013-11-14. 
  25. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2012-10-29. Pristupljeno 2013-11-14. 
  26. http://nocturnemagazine.net/raport/166/exit-2013-treci-dan/

Vanjske poveznice uredi