Popboks je web-magazin na srpskom jeziku posvećen različitim oblastima popularne kulture.

Logo Popboksa

Počeo je sa radom decembra 2004. godine na nasleđu časopisa „Džuboks“ (1974-1985) i „Ritam“ (1989-1995) i sadrži kompletne digitalizovane arhive ova dva magazina.

Popboks svakodnevno objavljuje muzičke, filmske i vesti iz ostalih srodnih područja, recenzije albuma, filmova, stripova i knjiga; izveštaje sa koncertnih, DJ i sličnih događaja, intervjue, tematski eseje i analize... Veoma aktivan je i forum čitalaca.

Posebna rubrika na Popboksu je „Scena“ na kojoj mladi domaći bendovi imaju mogućnost objavljivanja prvih pesama. Popboks je nekima od njih u okviru serijala „SCENA Uživo!“ organizovao prve veće koncerte u Beogradu.

Popboks je učestvovao u uređivanju CD kompilacije „Jutro će promeniti sve – nova srpska scena“.

Osnivač Popboksa je nekadašni kritičar "Džuboksa" Predrag Popović, izdavač Digimedia d.o.o., Beograd, glavni i odgovorni urednik od 2004. do 2009. je bio Goran Tarlać, a zatim Nebojša Marić.

Neki mediji (domaći i iz regiona), ocenili su Popboks kao najznačajni domaći sajt koji se bavi popularnom kulturom, smatrajući da je nezavisan, da u svojim tekstovima izražava „otvoren kritički stav“, i da se od nekih tematski sličnih domaćih medija izdvaja "poštovanjem profesionalne etike". [1][2][3]. U avgustu 2013. godine web magazin Popboks је prestao sa radom.

Vidi još uredi

Reference uredi

Spoljašnje veze uredi