Koordinate: 39° 55'  S., 25° 15'  I.

Položaj ostrva
Opšti podaci
Prefektura: Prefektura Lezbos
Glavno mjesto: Mirina
Koordinate: 39.8/39°42' Sgš.
26° 15' Igd
Površina: 476 km²
Najviša tačka: 430 m
Stanovništvo: (2001) oko 17,000
Položaj: Egejsko more
centralni dio
Pozivni broj: (00) ili (11) -30-22540
Procenata stanovništva
prfekture:
oko 18 do 20%
Procenata površine
prefekture:
oko 25%
Poštanski broj: 814 xx
Opštine: 4
Kod opštine: -x
Auto oznake: MH
Naziv stanovnika: Lemnjani
Veb strana: www.lemnos.gr

Limnos (gr: Λήμνος) u antici nazivan Lemnos, je grčko ostrvo koje se nalazi u sjevernim Egejima, a upravno pripada prefekturi Lezbos. Površina ostrva iznosi oko 476 km², a na njemu živi oko 17 000 stanovnika. Najveće mesto na ostrvu je gradić Mirina.

Koordinate: 39° 55' Sgš 25° 15' Igd

Prirodni uslovi

uredi
 
Pogled na grad Mirinu

Limnos spada u najsevernija ostrva u Egejskom moru. Ostrvo za grčke uslove je srednje veličine sa 477 km² površine. Južni deo je pitomiji i niži, dok je sever brdoviti. Tu se nalazi i najviša tačka ostrva na brdu Vigla na 477 m n.v.

Klima na ostrvu Limnos je sredozemna sa dugim i žarkim letima i blagim i kišovitim zimama.

Mitologija

uredi

U grčkoj mitologiji Limnos je bio Hefestovo ostrvo, koji je ovdje imao svoju kovačnicu. Ovaj bog je posebno bio poštovan kod tzv. "Zemljane vatre", u blizini grada Hefaistija, u sjevernom dijelu ostrva. Takođe i Kabiri (gr. "Kabeiroi"), sinovi Hefestosovi, imali su ovdje izgrađen svoj kult.

Jedan drugi mit govori o takozvanom "Lemoskom zločinu" kada su žene (za k oje se tvrdi da su bile Amazonke) ovog ostrva pobile sve muškarce na njemu, da bi mogle samostalno da vladaju. Kada su uvidjele da im nedostaju muškarci za razmnožavanje, zavele su Argonaute - uz dugotrajno Herkulovo nagovaranje Argonauti su ga poslušali i nastavili dalje svoju vožnju - u pohodu protiv Troje, Filokteta su Grci ostavili na ovome ostrvu.

Istorija

uredi

Pretpostavlja se da je ostrvo prvobitno bilo naseljeno Tračanima. Grci su u kontakt sa Tračanima u njihovim najranijim izlascima na Egejsko more, a takođe i kod Crnog more i Troje.

Ali o ranoj istoriji naroda koji su živjeli na Limnosu inače se zna veoma malo. Značajan je pronalazak u jednom arheološkom iskopavanju. U tom pronalasku dokazano je postojanje lemnijskog jezika koji ima nekakve srodnosti sa etrurskim jezikom. Takođe, u iskopinama postoje mnogi dokazi koji usmjeravaju na postojanje Tračana.

800. godine prije nove ere Limnos su osvojili Grci, koje su nakon stotinu godina vladavine odavde otjerali Etrurci. Tek nakon osvajanja kojim je rukovodio Miltiades pred kraj 6. vijeka pne., Grci su bespovratno zauzeli Lemnos.

Ostrvo je pripadalo Atini, a tek od helenizma djeli sudbinu kao i ostatak Grčke.

Od 1657. godine Turci su osvojili čitav Lemnos. Tokom Balkanskih ratova, 1912. godine, ovo ostrvo je pripojeno Grčkoj.

Stanovništvo

uredi

Ostrvsko stanovništvo su Grci. Broj stanovnika prefekture bi bio mnogo veći da tokom 20. veka nije bilo velikog iseljavanja u veće gradove u zemlji i inostranstvu.

Privreda

uredi

Današnja privreda ostrva zasnbiva se tradicionalnoj poljoprivredi (proizvodnja vina i maslinovog ulja) i novijeg turizma.

Opštine

uredi
Opština YPES kod Sjedište Poštanski broj Pozivni broj (00)30-)
Aciki 3504 Aciki 814 01 22530
Mundros 3512 Mundros 814 01 22520-7
Mirina 3513 Mirina 814 00 22540-2
Nea Kutali 3515 Kontja 814 00 22540-5

Gradovi i mjesta

uredi

Glavno mjesto ostrva je Mirina (do 1950. nazivan Kastron) u kojoj danas živi oko 5000 stanovnika. Istorija ovog mjesta seže i do antičkog doba. Na antičkom akropolisu ovoga mjesta, tokom četvrtog krstaškog pohoda, kada je Venecija osvojila ovo ostrvo, sagrađena je jedna utvrda, koja se i danas može vidjeti.

Mjesto Poliohni (Poliochni) je staro najmanje 5000 godina. Arheološka istraživanja i iskopine svjedoče o tome da su osnivači ovoga mjesta pripadali istoj kulturi kao i osnivači Troje.

Drugo po veličini mjesto je grad Mundros.

Mjesta Mjesta Mjesta
Ajos Dimitrios Katalako Plati
Ajos Efstratios Kontja Portiano
Angariones Kontopula Repanidi
Aciki Kornos Romano
Dafni Livadohori Ruzopuli
Fizini Lihna Sardes
Kaliopi Mundros Skandali
Kalitea Mirina Tanos
Kaminija Panaja Cimandrija
Karpazi Pedino Varos
Kaspakes Plaka

Povezano

uredi

Eksterni linkovi

uredi