Katarina Kresal

Katarina Kresal (Ljubljana, 1973 - ) je slovenska pravnica i političarka, najpoznatija po tome što je trenutna predsjednica Liberalne demokracije Slovenije (LDS).

Katarina Kresal
Katarina Kresal

Maturirala je na Gimnaziji Bežigrad u Ljubljani i zatim upisala Pravni fakulteti u Ljubljani. Tamo je diplomirala godine 1996. a godine 1999. položila pravosudni ispit. Trenutno je na istom fakultetu upisana na magistarski studij.

Katarina Kresal je na početku karijere bila zaposlena kao pripravnica na Višem sudu u Ljubljani, a zatim je kao savjetnica za privredne sporove radila na ljubljanskom Okružnom sudu. Kasnije je kao pravnica radila u Kapitalskoj družbi d.d. te danas raspuštenom Western Wireless International, američkom poduzeću sa sjedištem u Ljubljani. Od godine 2003. radi kao advokat u advokatskoj kancelariji Mira Senice. Bavi se privrednim, korporacijskim, stečajnim i autorskim pravom. Članica je nadzornih odbora nekoliko poduzeća.

Kresal se maja 2007. kandidirala za predsjednicu Liberalne demokracije Slovenije i bila izabrana 30. 6. 2007. sa 287 od 329 glasova delegata na stranačkoj konvenciji.

Vanjske veze uredi