Liberalna demokracija Slovenije

Liberalna demokracija Slovenije (kratica LDS) je liberalna politička stranka lijevog centra u Sloveniji. Trenutna predsjednica je Katarina Kresal.

LDS svoje korijene ima u Liberalnoj demokratskoj stranci koja je osnovana 1989. godine, a među čijim članstvom i osnivačima su dominirali vodeći liberalni intelektualci Slovenije, kao i reformski raspoloženo rukovodstvo tadašnjeg Saveza socijalističke omladine Slovenije.

LDS je sudjelovala na prvim demokratskim izborima u Sloveniji 1990. godine, ali je ostala u opoziciji. Nakon što se godine 1992. raspala vladajuća koalicija DEMOS, LDS je došla na vlast, na kojoj je, u raznim koalicijama, bila do 2004. godine.

12. ožujka 1994. se Liberalna demokratska stranka formalno ujedinila s Demokratskom strankom Slovenije (DSS), Socijalističkom strankom Slovenije (SSS) i Zelenima - Ekološko socijalnom strankom (ZESS) te dobila ime Liberalna demokracija Slovenije pod kojim djeluje i danas.

Na slovenskim parlamentarnim izborima 2004. godine, stranka je izgubila značajnu podršku javnosti. Od 2005. godine, ima 23 (22.8%) zastupnička mjesta u donjem domu slovenskog parlamenta, te je druga po veličini stranka u parlamentu.

Godine 2007. iz njene parlamentarne frakcije se izdvojila frakcija pod Gregorom Golobičem i formirala novu stranku pod nazivom Zares.

Nakon izbora 2008. postala je dio lijeve koalicije Boruta Pahora, ali je nakon izbora 2011. ostala bez mjesta u Državnom zboru.

Parliamentarna zastupljenost:

Predsjednici uredi

Eksterni linkovi uredi