Institut Ruđer Bošković

Institut Ruđer Bošković, sa sjedištem u Zagrebu, osnovan je 1950. godine, kao institut za znanstvena istraživanja na području atomske fizike. Najveći je hrvatski nacionalni istraživački institut u području prirodnih znanosti i tehnologije. Ime instituta, u počast poznatom znanstvenom vizionaru, dubrovačkom fizičaru Ruđeru Boškoviću, predložio je jedan od osnivača, fizičar Ivan Supek.

Logotip Instituta Ruđer Bošković

Institut je multidisciplinarnog karaktera; zapošljava više od 500 znanstvenika i studenata s područja eksperimentalne i teorijske fizike, fizike i kemije materijala, organske i fizičke kemije, biokemije, molekularne biologije i medicine, istraživanja mora i okoliša, računarstva i elektronike.

U Hrvatskoj IRB predstavlja nacionalnu ustanovu posvećenu istraživanju, visokom obrazovanju i podršci akademskoj zajednici, tijelima državne i lokalne uprave, te industriji koja se temelji na tehnologiji.

U okviru Evropske Unije, IRB je dio Evropskog istraživačkog područja (European Research Area). IRB surađuje s mnogim institutima i sveučilištima u svijetu, s kojima dijeli zajedničke vrijednosti i vizije.

Povezano uredi

Vanjske veze uredi