Hrvatska znanstvena bibliografija

bibliografska baza podataka

Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI - Croatian Scientific Bibliography), online bibliografska baza podataka,[1] osnovana 1997. godine pri Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu.

CROSBI baza podatakaUredi

U Hrvatsku znanstvenu bibliografiju je prvih 20 godina postojanja uvršteno gotovo pola milijuna[2] bibliografskih jedinica, među kojima se nalazi preko 30.000[2] cjelovitih tekstova radova pristupačnih besplatno za čitanje svakome zainteresiranom, najčešće u PDF formatu. Radi se o djelima hrvatskih znanstvenika: člancima u stručnim i znanstvenim časopisima i zbornicima, znanstvenim monografijama, disertacijama i slično.[2] Upisivati svoje radove mogu samo oni hrvatski državljani kojima je ministarstvo dodijelilo identifikacijski broj znanstvenika. Podatke Hrvatske znanstvene bibliografije moguće je pretraživati, filtrirati i redati po temama. Pored standardnih bibliografskih podataka i cjelovitih tekstova radova i multimedijskih priloga, CROSBI sadrži i podatke o patentima i kompjuterskim programima.

PovijestUredi

Projekt Hrvatske znanstvene bibliografije pokrenut je 1997. godine inicijativom zaposlenika Instituta Ruđer Bošković, koji su uz podršku resornog ministarstva realizirali tu ideju. Time je osiguran cjelovit uvid u znanstvenu publicistiku akademske i istraživačke zajednice Republike Hrvatske. Također je unaprijeđena znanstvena komunikacija te osiguran odgovarajući uvid u rad znanstvenika. Projekt je od osnutka vodila Jadranka Stojanovski.[3]

Vidi jošUredi

IzvoriUredi

  1. „Hrvatska znanstvena bibliografija: O projektu”. Zagreb: Institut Ruđer Bošković. Pristupljeno 15.3.2016. 
  2. 2,0 2,1 2,2 „Croatian Scientific Bibliography” (engleski). Zagreb: Institut Ruđer Bošković. Pristupljeno 15.3.2016. 
  3. „Jadranka Stojanovski”. Zagreb: Institut Ruđer Bošković: Centar za znanstvene informacije. Pristupljeno 15.3.2016. 

Vanjske povezniceUredi