Hauard Karter (engl. Howard Carter; 9. maj 18732. mart 1939) bio je čuveni engleski arheolog i egiptolog.

Hauard Karter

Rođen 9. maj 1873.
Čisvil, Viskonsin
Umro2. mart 1939.
London
NacionalnostEnglez
PoljeArheologija i egiptologija
Poznat poOtrkiće Tutankamonove grobnice

Sa 17 godina počeo je da studira natpise i crteže Egipta. Radio je na iskopavanjima u Ben Hasanu, kraljevskim grobnicama Srednjeg Egipta, a kasnije je sarađivao sa Flindersom Pitrijem. Tokom iskopavanja u Dolini kraljeva u Egiptu otkrio je grobnice Amenofisa I, Tutmesa IV i kraljice Hatšepsut. NJegovo najveće otkriće je grobnica faraona Tutankamona.

Otkriće Tutankamonove grobnice uredi

Karter i lord Karnavon bili su prvi ljudi koji su ušli u Tutankamonovu grobnicu posle više od 3.000 godina, kada je u nju položen faraon.

Manji nalazi uputili su Kartera gde bi grobnica mogla da se nalazi. 4. novembra 1922. godine grobnica je otvorena, tada je Karter otkrio prvi ulaz. 5. novembra otrkiveno je stepenište, a 24. novembra zid sa Tutankamonovim pečatima. U grobnicu je moralo da se dovede električno osvetljenje i da se obezbedi od krađe jer su nalazi bili od zlata.

Tutankamonovo blago se nalazi u Egipatskom muzeju u Kairu i smešteno je u 12 prostorija. Karter je našao u grobnici 4 škrinje koje su bile ugrađene jedna u drugu sve sa bogatim pozlatama. Sarkofag koji je pronađen je od jednog komada žutog kremena i u njemu su se nalazila tri kovčega od kojih je pored pozlaćenih bio i jedan od zlata sa težinom od 110,4 kg.

 
Grobnica Tutankamona

Vidi još uredi

Eksterni linkovi uredi