Dolina kraljeva

Fotografisanje je dozvoljeno, mobilnim telefonima ( besplatno ), i foto aparatima ili kamerama ali se naplacuje 300 Egipatskih funti.

Dolina kraljeva (arapski وادي الملو Wādī al-Mulūk; rjeđe الملوك, Wādī Bībān al-Mulūk; "Dolina vrata kraljeva"; staroegipatski naziv: "Velika i veličanstvena nekropola milijuna godina faraona, života, snage, zdravlja na zapadu Tebe", ili "Veliko polje") je dolina u Egiptu, najpoznatija po tome što se u njoj nalaze grobnice faraona i plemića, koji su tu pokapani tijekom Novog kraljevstva. Dolina je dio Tebanskih nekropola, a nalazi se na zapadnoj obali Nila, nasuprot Luksora, te se sastoji od Istočne i Zapadne doline. Dolina sadrži 63 grobnice i odaje, koje su uglavnom vrlo lijepo oslikane prizorima iz života faraona i drevne egipatske religije. Sve grobnice, osim jedne, su opljačkane jako davno.

Dolina kraljeva. Strelica pokazuje Tutankamonovu grobnicu.

Od kraja 18. st. Dolina je mjesto istraživanja za egiptologe i arheologe. Danas je poznata po grobnici Tutankamona. 1979. je postala dio Svjetske baštine, zajedno s ostatkom tebanske nekropole.

Prve grobnice sagrađene u dolini pripadaju Amenhotepu I. i Tutmozisu I.

Većina grobnica danas nije otvorena za javnost. Zapadna dolina ima samo jednu grobnicu u koju je dopušteno ući - Ajevu. Zbog očuvanja slika na zidovima nije dopušteno fotografiranje, iako je prije bilo.

Izvori uredi

Vanjske veze uredi