Guan Zhong (kineski: 管仲, Wade-Giles: Kuan Chung) (rođen 725. pne., umro 645. pne.) bio je kineski političar u Periodu Proljeća i Jeseni. Osobno ime mu je bilo Yíwú (夷吾). Zhong je bilo njegovo kurtoazno ime. Na preporuku Bao Shuyaa je imenovan za premijera od strane Vojvode Huana od Qija godine 685. pne..

Guan Zhong je modernizirao državu Qi poduzevši brojne reforme. U političkom smislu je centralizirao vlast, a državu podijelio na sela, od kojih je svako bilo specijalizirano za jedan obrt. Umjesto da se za radnu snagu obraća tradicionalnoj aristokraciji, koristio je direktnu regrutaciju po selima. Također je razvio bolju metodu izbora guvernera. Pod Guan Zhongom, Qi je upravne službe pomjerio s nasljednih aristokrata na profesionalne birokrate.

Guan Zhong je također poduzeo brojne ekonomske reforme. Stvorio je jedinstveni porezni zakon. Državnom vlašću je poticao proizvodnju soli i željeza; historičari obično upravo Guan Zhonga smatraju tvorcem državnih monopola na sol i željezo. Pod njegovim mandatom, država Qi je znatno ojačala a Vojvoda Huan od Qija stekao hegemoniju nad drugim državama.

Navodi se kao autor Guanzi enciklopedije, iako je riječ o kasnijoj (kasni period "Zaraćenih država") kompilaciji koju je sastavila Akademija Jixia.

Eksterni linkovi uredi

  Ovaj članak sadrži kineski tekst.
Bez pravilne podrške za renderiranje, možete vidjeti upitnike, kvadrate i druge simbole umjesto kineskih znakova.