Bao Shuya (kineski): 鲍叔牙) (? - 644. pne.) bio je znameniti službenik drevne kineske države Qi u Periodu Proljeća i Jeseni. Bio je suvremenik i prijatelj znamenitog i hvaljenog političara i državnika Guan Zhonga.

Iako je i sam imao neosporan upravni talent, Bao je najpoznatiji po svom prijateljstvu s Guanom, kao i po tome što je vojvodu Huana od Qija nagovorio da zanemari osobnu netrpeljivost i postavi Guan Zhonga na mjesto kancelara. Bio je hvaljen zbog sposobnosti da procijeni karakter i talent drugih ljudi, pa je Guan Zhong rekao "Roditelji su me rodili, ali me Bao najbolje pozna."

Život uredi

Bao Shuya je bio rodom iz Yingshanga, u suvremenoj provinciji Anhui, isto kao i Guan Zhong. Bao Shuyaina porodica je bila relativno imućna u usporedb i sa Guan Zhongovima; njih dvojica su bez obzira na to postali bliski prijatelji u djetinjstvu, a Bao se divio talentu svog prijatelja. Prije nego što su se bavili politikom, njih dvojica su često vodili zajedničke poslovne pothvate. [1]

Suparništvo prinčeva uredi

Dva prijatelja su u politiku ušli kao tutori prinčeva Qija; Guan Zhong je bio tutor princa Jiua, dok je Bao Shuya bio tutor princa Xiaobaija (koji će kasnije postati vojvoda Huan od Qija). Vladar Qija u to doba, Vojvoda Xiang od Qija, bio je razuzdan i neodgovoran prema državi; procijenivši da će nakon njegove smrti nastati kaos i plašeći se za prinčevu sigurnost Bao je s Xiaobaijem pobjegao u susjednu državu Ju. (Guan Zhong je, pak, s princom Jiuom pobjegao u državu Lu).

Nakon nekog vremena vojvodu Xianga je ubio jedan od njegovih ministara koji se proglasio novim vojvodom, ali je i sam bio ubijen, stvorivši tzako vakuum vlasti u Qiju; zbog toga su prinčevi, ali i njihovi tutori, postali suparnici u borbi za prijestolje. Bao Shuya je uspješno doveo princa Xiaobaija natrag u Qi prije princa Jiuja, a novopostavljeni vojvoda je s vremenom nagovorio državu Lu da pogubi princa Jiuja i pošalje Guan Zhonga natrag u Qi. [2]

Preporuka Bao Shuyaa uredi

Nakon što je Guan Zhong vraćen u Qi, dva prijatelja su se ponovno srela, ali je Guan bio u vojvodinoj nemilosti. Kada se vraćao u Qi, Guan je pokušao ubiti princa, ispalivši strijelu koja je vojvodu pogodila u njegov opasač; zbog toga je vojvoda htio pogubiti Guana. Istovremeno je Baoa, svog tutora i zaštitnika, htio postaviti na mjesto kancleara. Bao je, međutim, zdušno branio svog prijatelja i uspio gospodara nagovoriti prvo da Guanu postavi život, a potom ga postavi na mjesto kancelara. Istovremeno je uspio nagovoriti Guana da postane odan novom vojvodi.

Utjecaj uredi

U kineskoj tradiciji Bao Shuya je najpoznatiji po odanosti prijatelju, kao i po slobodoumnosti i sposobnosti da procijeni karakter; politička karijera Guan Zhonga te kasniji uspon države Qi su tako imali korijen u Baoovom čvrstom uvjerenju u talent svog prijatelja. Shiji navodi Guanov citat o svom prijatelju i pomoćniku:

Kada smo Bao i ja zajedno poslovali uzeo bih više profita za sebe; nije me smatrao pohlepnim, nego je razumio moje siromaštvo; kada sam iznio poslovne zamisli koje su dovele do gubitka nije me smatrao lakomislenim, nego je to objasnio poslovnim kretanjima. Kada sam tri puta tražio audijenciju kod gospodara u tri puta bio odbijen nije me smatrao beznadežnim, nego to objasnio nedostatkom prilike; kada sam tri puta pobjegao iz bitke nije me smatrao kukavicom, nego razumio da mi je kod kuće bila bolesna majka. Kada je princ Jiu ubijen, a ja bio zatvoren i izdražo sramotu; nije me smatrao beznadežnim, nego je znao moje mogućnosti. Roditelji su me rodili, ali me Bao zna najbolje![3]

Vanjske veze uredi

Izvori uredi

  1. Shi Ji, Chapter 62 "Biography of Guan and Yan"
  2. Zuo Zhuan, 10th year of Duke Zhaung of Lu
  3. Shi Ji, Chapter 62 "Biography of Guan and Yan"