Falus je objekt koji imitira oblik penisa u erekciji. Bilo koji objekt koji simbolički nalikuje penisu može se također nazivati falusom, no za takve se objekte ipak češće kaže da su falički (kao npr. u izrazu "falički simbol"). Takvi objekti koristili su se od drevnih vremena da simboliziraju plodnost.

Mural Priapa naslikanog s atributima boga Merkurija na fresci otkrivenoj u Pompejima

Etimologija uredi

Riječ "falus" potiče, preko latinske imenice phallus, od grčke riječi φαλλός, koja se može dovesti u vezu s protoindoeuropskim korijenom *bʰel- "naduti se", koji se prepoznaje i u staronordijskom i modernom islandskom boli ("bik"), u staroengleskom bulluc ("vol") i grčkom φαλλή ("kit").

Drevne kulture uredi

Falus, maketa muškog polnog organa, nošen je kao simbol plodnosti u procesijama u mnogim antičkim verskim obredima s ciljem da se potakne plodnost zemljišta, životinja i ljudi i tako spriječi nemoć i slabost.

 
Polifalički zvonik na vjetar iz Pompeja; po jedno je zvono visjelo sa svakog falusa

U staroj Grčkoj falus (φαλλός) je isprva kolac od drva ili kamena, a onda i duguljasti komad drveta na kojem je bila obješena maketa penisa u erekciji napravljena od crvene kože; ta se maketa nosila u ophodima. Falus je u Grčkoj osobito povezivan s kultom Dioniza, boga plodnosti i vina, pa odatle potiče i veza tog simbola s antičkom komedijom. Za vrijeme svetkovina posvećenih Dionizu, kao što je Dionizijski festival, falus se nosio u ophodu, a bio je izrađen od smokvina drva. Falus je također povezivan s Hermesom, pod čijom su zaštitom pašnjaci, usjevi i stada; on je isprva predstavljan s falusom i bradom, a poslije je postao mladić, zaštitnik trgovaca. Njegov sin Pan, bog-jarac, bio je prikazivan s penisom u erekciji. Ponekad bi se zazivao i poseban bog Phalēs kao personifikacija falusa. Pravi falički bog bio je Prijap, poznat po freskama u Pompejima; bio je zaštitnik vrtova i plašio je lopove. Falus se u ophodu nosio i tijekom rimskih Liberalija, koje su u nekim aspektima nalikovale Dionizijskom festivalu) u Ateni. U staroj Grčkoj je falus bio simbol plodnosti. U Grčkoj i Italiji kult falusa se održao do kraja antike.

U Egiptu se falus povezuje s bogom plodnosti Minom, koji je bio mumificiran, ali mu se vidio falus, dok je na glavi nosio krunu Amona-Ra. Minov je simbol salata, jer su ju Egipćani smatrali afrodizijakom i faličkim simbolom, jer ima oblik klipa iz kojeg izlazi bijela tekućina. Također, Set je svom bratu Ozirisu odsjekao falus i bacio ga u Nil. Rimljani su nosili faličke amajlije protiv zlog oka. Nordijski bog Frey je bio bog ljubavi, a pronađeni su njegovi kipići s falusom.

Arhitektura uredi

Oblik falusa se primijenjuje i u arhitekturi. 2003. godine je održano natjecanje The World’s Most Phallic Building (Najfaličkija zgrada na svijetu). Naime, dotada se najfaličkijom zgradom smatrala Wiliamsburg Bank Building u Brooklynu, New York. Neki među nafaličkijim kandidatima su bili Florida State Capitol, Torre Agbar i vodeni toranj u Ypsilantiju. Vodeni toranj je pobijedio. Također, u Londonu postoji zgrada zvana “Kristalni falus” i “Londonski krastavac”. Popularni falički simboli su visoki tornjevi, neboderi takvog oblika i obli visoki dimnjaci kraj tvornica.