Za ostala značenja, vidi Min (razvrstavanje).

Min je drevni egipatski bog čiji je kult nastao u preddinastijskim vremenima (4 tisućljeća prije Krista). U 19 st., postojao je jedan navodni pogrešan izgovor Egipćana za Mina kao ḫm ( "khem").

Mumificirani Min

Karakteristike uredi

Bio je zastupljen u raznim varijantama, ali je često zastupljen u obliku muškarca, prikazan s falusom kojeg drži u svojoj lijevoj ruci. On je bog reprodukcije i erekcije; kao Hnum, on je stvoritelj svih stvari, jer "stvori bogove i ljude". Kao bog plodnosti, on je prikazan s licem crne kože, koje odražava plodno crno blato u rijeci Nil, kao i Anubisova glava šakala.

Njegov kult je bio najjači u Panopolisu, gdje je u njegovu čast održavana velika proslava. Njegova druga udruženja uključivala su ritual u istočnoj pustinji i boga Horusa. U Qiftu su iskopana dva velika kipa Mina za koje se smatra da su preddinastijski. Iako se ne spominje po imenu, Min se možda spominje u Tekstovima piramida. Njegova važnost je narasla u Srednjem kraljevstvu kada je postao još više usko povezan s Horusom kao božanstvo Min-Horus. Do Novog kraljevstva on je također spojen s Amonom u božanstvo Min-Amon-Kamutef (Min-Amon – “Bik Svoje Majke”).

Kult uredi

Kao glavno božanstvo plodnosti i eventualno orgijskih obreda, Min je postao identificiran od strane Grka s bogom Panom. Minov je simbol salata koja je afrodizijak. Min je štovan i u Nubiji. Međutim, njegova glavna središta su Qift i Akhmim (Khemmis). Kao što je bog muške seksualne potencije, bio je počašćen tijekom pogrebnih obreda u Novom kraljevstvu, kad se od faraona očekivalo da se njegovo sjeme posija - općenito se misli na biljne sjemenke, iako postoji kontroverzni prijedlog da se od faraon očekivalo doslovno da na taj način osiguraju godišnje poplave Nila. Na početku sezone žetve, Minova slika je preuzeta iz hrama i stavljena u polje gdje se Min slavio, te je blagoslivljao žetvu, a ljudi su igrali igre u njegovu čast goli. U egipatskoj umjetnosti, Min je opisan kao muškarac koji nosi krunu od perja, slično Amonu, a u lijevoj ruci drži falus.

 
Tutmozis IV. i Amon-Min

Oko čela, Min nosi crvene vrpce koje dodiruju Zemlju, tvrdilo da predstavljaju neke seksualne energije. Simboli Mina su bijeli ovnovi, bodljikava trava, i krevet, salata, jer su Egipćani vjerovali da je afrodizijak, naime, salata je bila falična, u obliku klipa, a kad bi se zarezala, iz nje bi izašla bijela tekućina, što je Egipćane podsjećalo na falus. Čak i neke ratne božice su opisane s falusom (na primjer, Sekhmet). Min je obično itifaličan bog, kao što je to u početku bio grčki Hermes. Kršćani su rutinski uništavali njegove slike i brisali slike ili razbijali reljefe na kojima je prikazivan njegov falus. Međutim, za drevne Egipćane, Min nije stvar skandala - oni su vrlo opušteno doživljavali to što je Min ponekad gol: oni su u svojoj toploj klimi radili često djelomično ili potpuno goli, i na djecu se odjeća nije trošila do određene dobi.

Eksterni linkovi uredi